Črna kronika

Naročil njun umor?

T. J. G./Dolenjski list
2. 6. 2014, 19.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Očitki iz tokratne obtožnice so hudi: obtožnica mu očita kaznivo dejanje napeljevanja k umoru.

Alijan Brajdič iz romskega naselja Brezje, ki je trenutno na prestajanju 9-letne zaporne kazni zaradi ropa in umora zlatarja Paplerja (kazenski postopek v Ljubljani je namreč pokazal, da je bil Alijan tisti, ki je za rop zlatarne priskrbel storilca, orožje, Prešerna in Tkalčeca pa pripeljal v Ljubljano in ju po dejanju odpeljal v Novo mesto), je moral pred dnevi znova na novomeško sodišče.

Tudi očitki iz tokratne obtožnice so hudi: obtožnica mu očita kaznivo dejanje napeljevanje k umoru. V zameno za priznanje mu je tožilec ponudil 12 let zapora, a Alijan očitkov ne prizna. Kot pravi obtožnica, naj bi junija 2010 nagovarjal Nenada Beganoviča Psiha, da bi na hišo oziroma barako Bojana Brajdiča in njegovega sina Iztoka Šajnoviča odvrgel bombo, za plačilo pa naj bi mu Alijan ponujal od 4 do 5 tisoč evrov in nekaj droge. Do dejanja ni prišlo, Iztok in Bojan sta namreč izvedela za namere in jih prijavila na tožilstvo.

»Nikoli nisem nikogar nagovarjal, da bi storil kaj takšnega. Junija 2010 sem bil pravzaprav v priporu zaradi Nenada in Zorana Grma,« je povedal Alijan. »Sicer pa: 4000 evrov ni malo denarja! In zakaj bi dal Psihu toliko denarja? On bi to naredil tudi za 200 evrov!« je povedal Alijan in dodal, da je njegov oče Marjan Matija Brajdič res Bojanov sosed.

»Z Iztokom sem sprt, ker sem pričal proti njemu zaradi Čopiča. Povedal sem namreč, da je Iztok Čopiča polil z mrzlo vodo. Iztok mi je torej zameril, da sem povedal, kar sem vedel. Šajnovič me je zato tudi udaril s steklenico po glavi, zaradi česar je stekel kazenski postopek zoper njega, na njegovo prošnjo pa sem pri preiskovalni sodnici umaknil prijavo. Tudi zato ni logično, da bi mu želel kaj žalega storiti.«

Iz zakaj bi torej Iztok prijavil, da je Alijan naročil umor? »To je rekel iz sovraštva, ker sem bil obremenila priča in je bil obsojen na zaporno kazen. Če bi se meni kdo zameril, ne bi z njim fizično obračunaval, ampak bi zadevo prijavil,« je bil odločen Alijan, ki je še zatrdil, da nikoli v življenju ni bil obsojen zaradi droge in je tudi nikoli ni imel. Sojenje se bo nadaljevalo junija z zaslišanjem prič.