Črna kronika

Umrla je ameriška pesnica in pisateljica Maya Angelou

STA/J.P.
28. 5. 2014, 17.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V 87. letu starosti je umrla priznana ameriška pesnica, pisateljica in borka za državljanske pravice Maya Angelou, so po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočili z univerze Wake Forest v mestu Winston-Salem v Severni Karolini, kjer je Angeloujeva predavala.

"Člani univerze žalujemo za ljubljeno pesnico, pisateljico, igralko, borko za državljanske pravice in profesorico Mayo Angelou," so zapisali v izjavi za javnost.

Po besedah Allena Joinesa, župana mesta Winston-Salem, je Angeloujevo danes zjutraj našel mrtvo njen skrbnik.

Prejela je številne nagrade, med njimi za številne revijalne prispevke Pulitzerjevo nagrado. Na prošnjo predsednika Billa Clintona je napisala in recitirala pesem ob njegovi razglasitvi za predsednika leta 1993.

Maya Angelou se je rodila 4. aprila 1928 v St. Louisu kot Marguerite Johnson. Odraščala je v Arkansasu. Bila je pesnica, zgodovinarka, pisateljica, igralka, dramatičarka, borka za državljanske pravice, producentka in režiserka.

Predavala je po celotnih ZDA in v tujini. Od leta 1981 je bila redna profesorica na univerzi Wake Forest. Napisala je sedem avtobiografij. Med njimi je najbolj poznana prva z naslovom I Know Why the Caged Bird Sings, v kateri se je osredotočila na otroštvo in zgodnjo mladost. V slovenščini imamo njeno knjigo esejev Nove poti.