Črna kronika

Kranjsko sodišče osmerico tihotapcev obsodilo na 56 let zapora

STA/J.P.
28. 4. 2014, 15.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Kranjsko okrožno sodišče je danes osmerico, obtoženo tihotapljenja in preprodajanja kokaina, spoznalo za krive.

Mediaspeed

Domnevnega vodjo hudodelske združbe Milanka Sredića je petčlanski sodni senat obsodil na 13 let zapora, skupaj pa je bila osmerica obsojena na 56 let zapora. Sodba še ni pravnomočna.
Sodnica Metka Radjenovič in sodni senat sta v veliki meri sledila predlogom tožilke Tanje Frank Eler in obtožene spoznala za krive neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami in hudodelskega združevanja. Ob upoštevanju nekaterih olajševalnih okoliščin pa sta izrekla nekoliko nižje kazni, kot jih je predlagala tožilka, ki je za Sredića zahtevala 15 let zapora.

Sodnica je domnevnega vodjo združbe obsodila na 13 let zapora, Duleta Mikića je obsodila deset, Martina Udoviča in Dejana Vidmarja pa na osem let zapora. Slednji je sicer obtožen tudi ropa sefov SKB leta 2005.

Dejana Pejovskega je kranjsko sodišče obsodilo na sedem let zapora, Žarka Tešanoviča pa na šest let. Vsi tudi omenjeni tudi ostajajo v priporu, v katerem so od junija oziroma od septembra 2012. Nebojšo Čubrilovića in Miroslava Banjaca, ki se branita s prostosti, je prvostopenjsko sodišče obsodilo na dve leti in pol oziroma na leto in pol zapora.

Osmerica naj bi se ukvarjala s tihotapljenjem kokaina iz Francoske Gvajane in Brazilije. V letu 2011 in v prvi polovici leta 2012 naj bi kriminalna združba v različnih pošiljkah pretihotapila v Evropo več kot sto kilogramov kokaina. Policisti so jih zasačili 21. junija 2012 na avtocesti pri Lescah, ko so pri Martinu Udoviču in Toniju Raduniču Progarju zasegli 20 kilogramov kokaina.

Osmerica naj bi se ukvarjala s tihotapljenjem kokaina iz Francoske Gvajane in Brazilije.

Progar, ki je bil v preteklosti že večkrat obsojen zaradi goljufije, zatajitve in ponareditve listin, je po aretaciji sodeloval s tožilstvom. V zameno za priznanje je dobil enoletno zaporno kazen in status zaščitene priče. Njegovo sodelovanje s tožilstvom pa je močno razburilo ostale obtožence in njihove zagovornike, ki so kronsko pričo skušali diskreditirati na podlagi njene preteklosti.

Kot je poudarila tožilka, pa so jim prav podatki, ki jim jih je dala zaščitena priča, omogočili pridobitev zelo kakovostnih dokazov, ki so v celoti podprli njeno zgodbo. Do enakega zaključka je prišel tudi petčlanski sodni senat. "Sodni senat je prepričan, da je pričanje Progarja verodostojno," je v obrazložitvi sodbe poudarila sodnica.

Tožilka je z odločitvijo sodišča zadovoljna, razmislila bo le še o morebitni pritožbi na višino kazni. Sama je namreč za osmerico skupaj predlagala 11 let več zapora. Pritožbe je medtem vsekakor mogoče pričakovati s strani zagovornikov, ki danes niso želeli komentirati razpleta. Vendar je tožilka prepričana, da nimajo tehtnih argumentov, zaradi katerih bi sodba na višjem sodišču padla.

Sama je bila v dolgotrajnem sojenju, ki se je začelo avgusta lani, večkrat tarča osebnih napadov odvetnikov, da je še mlada in neizkušena. "Napadi so bili res na osebnem nivoju," je povedala Frank Elerjeva in dodala, da verjetno, ko zmanjka pravnih argumentov, skuša obramba na ta način obračunati s tožilstvom.