Črna kronika

Brane Kastelic: Tragedija, ki se je zgodila dvakrat!

Brane Kastelic
14. 4. 2014, 12.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Smrt komaj 25-letne Peaches Geldof, srednje hčerke irskega glasbenika in humanitarec Boba Geldofa, ni pretresla samo njene družine, prijateljev in znancev iz sveta zabave, ampak tudi vse, ki so jo poznali samo kot »Geldofovo hčer« in niso vedeli, da je bila izredno nadarjena novinarka že od šestnajstega leta, ko je zapustila bogati dom, da bi se postavila na svoje noge, in televizijska voditeljica.

Profimedia
Bob, na sliki s hčerkama Peaches (desno) in Fifi, je slutil, da se bo to zgodilo.

Ne samo zato, ker mladi ljudje pri 25 letih šele začnejo zares živeti in ne umirajo »nenadno in nepojasnjeno«. Ali zato, ker so vedeli, da je bila Peaches mati dveh majhnih otrok – sinov, starih dobro leto in manj kot leto dni. Ampak predvsem zato, ker poznajo zgodovino družine Geldof. Nekateri so jo ob smrti Peaches razglasili za tragično družino. Njen oče Bob, ki ga je britanska kraljica zaradi njegovega humanitarnega dela povišala v viteza britanskega imperija, sira Boba, je izjemno ganljivo napisal, da je to, kar čuti, hujše od bolečine, pa tudi, da je tragedija spet razbila njegovo družino.

Profimedia

Razbila jo je njegova nekdanja žena, mati Peaches in njenih dveh sestra, v osemdesetih letih slavna britanska televizijska voditeljica in avtorica Paula Yates. Razbila jo je dvakrat. Ko je imela Peaches komaj sedem let, je Paula zapustila Geldofa zaradi strastne ljubezni, ko se je zaljubila v avstralskega rokerja Michaela Hutchencea. Ko sta se z Geldofom leta 1996 ločila, je bila šest mesecev noseča in je z Michaelom zaživela v Avstraliji. Hčerke so ostale pri Bobu. Drugič je Paula razbila družino, ko je leta 2000 umrla zaradi prevelikega odmerka heroina, ker ni in ni mogla preboleti Michaelove smrti – leta 1997 so ga našli mrtvega v hotelski sobi. Njegova smrt ostaja nepojasnjena, njegovi oboževalci pa so se morali odločiti med dvema različnima ponujenima vzrokoma: samomor ali hedonistična erotična igra s samim seboj, ki se je končala tragično.

Profimedia

Peaches je imela ob materini smrti enajst let. Kmalu so ona in njeni sestri dobili v družino polsestro, saj je Bob posvojil hčer Michaela in Paule. Bob je gotovo naredil vse za to, da bi svoje hčerke obvaroval pred vsem, kar se je pisalo in govorilo o razpadu njegovega zakona, Paulini aferi in potem razmerju z Michaelom ter o Paulini smrti, toda dekleta so odraščala z vsem tem, kar jim je gotovo pustilo različne posledice. Peaches je bila tista med njimi, ki je največkrat javno govorila o tem, da ni nikoli prebolela ne ločitve staršev ne materine smrti. Družinski prijatelj, glasbenik in soorganizator Live Aida Midge Ure je ob njeni smrti dejal nekaj, na kar so pomislili mnogi. »Paula je bila poosebljenje matere, kar je postala tudi Peaches. Srhljivo je, da je Peaches samo dan pred smrtjo na družbenem omrežju objavila fotografijo, na kateri sta s Paulo, ko je bila otrok. Neverjetno je, da se je ta tragedija zgodila dvakrat.« O pokojni Pauli vse dobro, a bila je tudi s slavo obsedena mlada ženska, ki je o Michaelu Hutchenceu dejala, da bo njen, še preden se je poročila z Geldofom.

Profimedia

Ker je imela Peaches v preteklosti nekajkrat težave z mamili, je njena »nenadna in nepojasnjena« smrt sprožila veliko ugibanja o tem, ali so spet kriva mamila, posebno ker je dan prej objavila omenjeno fotografijo. V njenem domu menda niso našli ne trdih mamil ne samomorilskega sporočila ne nobenih vidnih znamenj poškodb. Policija trdi, da njeno smrt obravnava kot »nesumljivo«. Nihče ne pove, zakaj ne mož ne otroka nista bila tistega dne, ko je umrla, doma, in ne, kdo je poklical policijo in rešilca, ker ga je »skrbelo njeno počutje«. Tudi po obdukciji je njena smrt še vedno »nenadna in nepojasnjena«. Najnovejša ugibanja so povezana s tem, kar so v zadnjem času opazili vsi: zelo je hujšala. Nekateri so trdili, da ima bulimijo, sama pa je v enem izmed intervjujev šaljivo dejala, da je začela jesti in živeti zdravo, ker ji je zdravnik rekel, da ima zaradi neprimernega prehranjevanja »srce devetdesetletne gangsterke«. V svoji zadnji kolumni je pisala o svojem »popolnem življenju matere dveh sinov«. Ni presenetljivo, da so vsi okrog nje mislili, da je to, kar je izgubila v nemirnem otroštvu in najstniških letih, našla v materinstvu in drugem zakonu z glasbenikom Thomasom Cohenom. Gotovo je iskala mir in srečo. Ne oziraje se na to, zakaj je tako zelo mlada umrla, se zdi, da sta bila nemir in nesreča, ki ju je doživljala v otroštvu in najstniških letih, zanjo preveliko breme. Počivaj v miru, Peaches!