Črna kronika

Pazite se prevarantov na počivališčih in bencinskih servisih!

J.P.
7. 4. 2014, 09.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Neznani storilec je, zelo verjetno med točenjem goriva na bencinskem servisu na avtocesti pri Radovljici oškodovancu poškodoval pnevmatiko, potem pa je nekaj kilometrov naprej med odpravljanjem okvare na avtomobilu izkoristil njegovo nepazljivost in mu iz vozila odtujil dokumente, denar in različne predmete. Z dejanjem ga je oškodoval za nekaj tisoč eurov.

Zajem zaslonske slike

Policisti izpostavljajo, da na avtocestnem križu in v njegovi neposredni okolici storilci najpogosteje uporabljajo naslednje načine izvrševanja kaznivih dejanj: 

  -   na počivališčih s pogovori zavajajo oškodovance, da bi pritegnili

   njihovo pozornost, medtem pa sostorilci iz vozila odtujijo vrednejše

   predmete (torbice, telefone, denarnice …);

  -   oškodovancem poskušajo prodati blago sumljivega izvora (največkrat

   lažen zlat nakit iz medenine in tehnične izdelke) ali pa situacijo

   izkoristijo za to, da iz vozila odtujijo predmete;

  -   ponoči storilci lahko izkoristijo odsotnost voznikov in vlomijo v

   osebna vozila ali kabine tovornih vozil ali pa kazniva dejanja

   izvršijo, medtem ko vozniki počivajo v svojih vozilih ali ob njih;

zlasti pa:

  -   na počivališčih ali na bencinskih servisih pod pnevmatiko vozila

   oškodovanca postavijo oster predmet ali pa jo preluknjajo in se

   kasneje, ko se oškodovanci nekaj kilometrov naprej na avtocesti

   ustavijo zaradi izpraznjene pnevmatike, pripeljejo za njimi in jim

   ponudijo pomoč, medtem pa izvršijo tatvino;

Opisana kazniva dejanja običajno izvršuje več storilcev hkrati, naloge pa si razdelijo; pogosto gre za tuje državljane različnih narodnosti. 

Vozniki in potniki naj bodo pozorni še na morebitne primere, ko poskušajo neznanci na avtocestah, predvsem na počivališčih, navezati stik z njimi.

Zato policisti svetujejo voznikom in potnikom, naj pri postankih in tudi med odpravljanjem okvare ves čas nadzirajo svoje vozilo in predmete v njem. Če se oddaljijo od vozila naj ga zaklenejo, okna zaprejo, vrednejših predmetov, kot so prenosni računalniki, denarnice in telefoni, pa naj ne puščajo na vidnih mestih. Če pa jih poskušajo neznane osebe zaustaviti med vožnjo po avtocesti, takšno zaustavljanje močno odsvetujemo, že zaradi same varnosti.

Vozniki in potniki naj bodo pozorni še na morebitne primere, ko poskušajo neznanci na avtocestah, predvsem na počivališčih, navezati stik z njimi, saj situacijo storilci lahko izkoristijo za to, da bi iz vozila odtujili predmete. Vozil tudi ni priporočljivo parkirati, sploh pa jih ne puščati, na oddaljenih mestih večjih počivališč. Bolje je parkirati na osvetljenih delih počivališč, ki so pogosto tudi nadzorovani z videokamerami. Ko smo v tujini je priporočljivo še, da vseh osebnih dokumentov in denarja ne nosimo skupaj v eni torbi ali denarnici, saj lahko v primeru tatvine izgubimo vse.

 

PU Kranj