Črna kronika

V sojenju Tovšakovi v zadevi Teš 6 pričal policijski sodelavec

STA/M.J.
12. 3. 2014, 13.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na mariborskem sodišču se je nadaljeval maratonski predobravnavni narok zoper nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak in soobtožene v zvezi z domnevnim nedovoljenim dajanjem daril pri posredovanju tujih delavcev za Teš 6. Obramba še naprej zahteva izločitev dela dokazov, pred senat pa je danes stopil tajni policijski sodelavec Ragib Imširović.

Mediaspeed

V skoraj triurnem zaslišanju je obramba skušala zamajati kredibilnost Imširovića, prek katerega je Tovšakova skušala najeti varilce za delo na gradbišču Teš 6, ta pa se je zaradi provizij, ki bi jih moral za to plačevati neznanim ljudem oziroma podjetjem, odločil zadevo prijaviti policiji in se je pozneje z njimi dogovoril za pomoč kot njihov tajni sodelavec.

Imširović je ob večkratnih izbruhih na vprašanja odvetnikov povedal, da se je za prijavo policiji odločil, ker je imel dovolj vsakokratnih provizij in procentov, ki jih v Sloveniji od malih podizvajalcev zahtevajo za vključitev v posle. Tudi zato se je odločil, da se, ker ima vsega dovolj, odseli v Švico. Zatrdil je, da je celotno prijavo, ki jo je ustni ovadbi na Nacionalnem preiskovalnem uradu dodal, sestavil sam, pomoč je poiskal le za slovnično pravilnost.

Sicer pa je Imširović, ki je nekajkrat obrazložil potek njegovih sestankov s Tovšakovo, na katere je hodil s snemalno napravo, prejšnji teden policiji prijavil tudi domnevne grožnje v zvezi z omenjenim postopkom, zaradi česar je te dni in tudi danes na sodišče prišel v policijskem varstvu. Kdo naj bi mu grozil, ni povedal, zavrnil pa je, da bi bil to Đemal Kadrić, ki je danes prav tako stopil na prostor za priče in ki je Imširovića tudi pripeljal v stik s Tovšakovo.

Kadrić je še pred pričanjem Imširovića povedal, da se poznata še iz šolskih let ter da ima slednji "veliko masla na glavi", zaradi dolgov naj bi mu rubili premoženje, dolga leta pa da je rad živel zelo lagodno življenje.

S Tovšakovo ga je povezal, ker je vedel, da lahko priskrbi varilce, sicer pa pozneje pri pogovorih ni več sodeloval. Sam si je želel delati pri njem, ob tem pa naj bi mu bil Imširović dolgoval tudi nekaj denarja. Koliko, ni želel povedati, je pa Imširović pozneje povedal, da gre za okoli 10.000 do 12.000 evrov. Ob tem je Kadrić odločno zavrnil, da bi bil on med tistimi, ki bi Imširoviću kadarkoli grozili.

Tovšakova, ki že prestaja zaporno kazen na Igu zaradi drugih zadev, na oktobrskem predobravnavnem naroku ni priznala krivde, tožilstvo pa je bilo takrat v primeru priznanja pripravljeno zanjo zahtevati 15 mesecev zapora. Prvoobtožene danes na sodišču znova ni bilo, saj se je opravičila, kakšni so razlogi za to, pa njen odvetnik Boris Kanduti ni želel povedati.

Dva od soobtoženih, zastopnik poljskega podjetja Remak Marek A. Konfisz in Aleš Pangerc, sta krivdo priznala in sta bila ob denarni kazni obsojena na vsak po leto dni zapora z možnostjo odslužitve preostanka kazni z delom v splošno korist.

Soobtoženi Uroš Plankar, Aleš Mak, Darka Rudolf, Monika Mravljak, Marjeta Karner Lukač in Matjaž Tovšak krivde prav tako niso priznali. Skupaj z družbama Slavc in Terbo naj bi glede na obtožnico specializiranega državnega tožilstva sodelovali in vedeli za nedovoljeno dajanje in prejemanje daril.