Črna kronika

Policisti našli obe vozili

M.J.
10. 3. 2014, 10.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Gorenjski policisti so preko vikenda sprejeli obvestilo o dveh tatvinah osebnih avtomobilov, ki sta bila kasneje najdena pri kontroli prometa. Osebni avtomobil VW passat je neznani storilec odtujil iz podzemne garaže v Kranju, avtomobil Opel corsa, ki je bil odklenjen, v njem pa so bili tudi kontaktni ključi vozila, pa v Gozd Martuljku.

Zajem zaslonske slike

Obe ukradeni vozili so policisti izsledili z intenzivnim zbiranjem obvestil. V obeh primerih so opravili tudi ogled kraja najdbe vozila in zavarovali sledove, potem pa so avtomobila vrnili lastnikoma. O storilcih policisti še zbirajo obvestila.

Pojasnjujemo, da so tatvine in odvzemi motornih vozil ter vlomi v vozila pogosta kazniva dejanja. Vozila so večina ukradena ponoči, zelo redko pa izginejo tista vozila, v katera so vgrajene kvalitetne dodatne alarmne naprave. Sicer pa za zaščito vozila lahko stori največ njegov lastnik.

Manj je torej verjetno, da bo ukradeno vozilo, ki ima vgrajeno kvalitetno mehansko in/ali elektronsko varnostno napravo. Mehanske varnostne naprave so kljuke za zaklepanje volana in enega izmed pedal, volanski drog, ključavnica za menjalnik, ventil s ključavnico za blokiranje zavor ali skrito stikalo za prekinjanje vžiga motorja ali prekinjanje delovanja črpalke za gorivo. Elektronske naprave pa so alarmna naprava s sireno in zvočnim opozarjanjem ter blokado motorja, blokada motorja ali drugih elektronskih sklopov, ki preprečujejo zagon vozila, sistemi za nadzor gibanja vozila ipd.

Na varnem mestu morajo biti spravljeni tudi dokumenti, denar in drugi predmeti, ki bi lahko privabili tatove. Vozilo mora biti zaklenjeno, okna pa zaprta. Zakleniti je treba tudi doma parkirana vozila, dokumenti in ključi, tudi rezervni, pa morajo biti varno shranjeni. Avtomobil, ki je parkiran na dvorišču, v njem pa so kontaktni ključi ni zavarovan in bo prej ali slej tarča tatov.

 Seznam ukradenih vozil je objavljen na spletni strani policije:

 http://policija.si/seznami/ukradenavozila/uv_prikaz.php