Črna kronika

Slovenski hudodelci so si postregli z avstrijskim usnjem v vrednosti okoli 190.000 evrov

J.P.
5. 3. 2014, 17.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Dne 4. februarja 2014, so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor skupaj z avstrijskimi varnostnimi organi izvedli zaključno akcijo, v zvezi z obravnavanim kaznivim dejanjem velike tatvine v hudodelski združbi po III. odstavku 205. člena Kazenskega zakonika.

PU Maribor

Prostost so odvzeli trem moškim iz okolice Ptuja, starim med 44 in 54 let. Avstrijski varnostni organi so v tem času odvzeli prostost ženski, zunajzakonski partnerki enega od prej navedenih.

Hudodelska združba je utemeljeno osumljena, da je v decembru 2013, v Republiki Avstriji vlomila v podjetje, ki izdeluje visoko kvalitetno usnje za avtomobilsko in letalsko industrijo ter od tam odtujila približno 850 kož v skupni vrednosti okoli 190.000,00 evrov. Usnje so člani hudodelske združbe po dejanju prepeljali na območje Republike Slovenije, kjer so ga skrivali in razpečevali.

Hudodelska združba je utemeljeno osumljena, da je v decembru 2013, v Republiki Avstriji vlomila v podjetje, ki izdeluje visoko kvalitetno usnje za avtomobilsko in letalsko industrijo.

Pri preiskavi je uspelo kriminalistom najti in zaseči skoraj polovico odtujenega usnja, ki so ga medtem že vrnili lastniku. 

Dva člana hudodelske združbe sta bila, na podlagi Evropskih nalogov za prijetje in predajo, ki so ju izdali avstrijski pravosodni organi, po privedbi k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča na Ptuju, predana avstrijskim varnostnim organom, zoper druga dva, izmed skupno petih članov hudodelske združbe, pa bo na Okrožno državno tožilstvo na Ptuju podana kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitev kaznivega dejanja prikrivanje, po 217. členu Kazenskega zakonika.

Za kaznivo dejanje velike tatvine v hudodelski združbi, po 205. člena Kazenskega zakonika, je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora, za kaznivo dejanje prikrivanja pa kazen do treh let zapora.