Črna kronika

Policist v Celju med begom do smrti ustrelil 27-letnika

STA/M.J.
5. 3. 2014, 11.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Sodnica celjskega okrožnega sodišča Jožica Arh Petkovič je današnjo obravnavo zoper policista Mateja Bobero zaradi bolezni porotnice preložila na 17. april. Na današnji obravnavi je sodnica nameravala soočiti vse tri psihiatrične izvedence, ki so ocenjevali ravnanje Bobere, ko je pred 15 leti med begom ustrelil Naserja Berisho.

Mediaspeed

Na zadnji januarski obravnavi je že tretji psihiatrični izvedenec Peter Pregelj predstavil svoje mnenje glede ravnanja Bobere, ki je obtožen povzročitve posebno hude telesne poškodbe, zaradi katere je umrl Berisha. Pregelj je ocenil, da je bil Bobera v času streljanja neprišteven.

Psihiatrična izvedenka Zdenka Čebašek-Travnik, ki je izdelala prvo izvedensko mnenje, je na eni izmed obravnav ponovila, da Bobera zelo verjetno ni več mogel obvladovati svojih ravnanj, ker se je bal za lastno življenje. Drugi psihiatrični izvedenec Gorazd Mrevlje pa je v svojem izvedenskem mnenju zapisal, da je Bobera streljal na Berisho v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Mrevlje je tudi ugotovil, da je bilo ravnanje Bobere zelo impulzivno, ker je bil pred 15 leti mlad in neizkušen policist. V kritičnem trenutku je imel po oceni izvedenca Bobera začasno duševno motnjo oziroma zoženo zavest, ker je razmišljal, kako naj reši nastalo situacijo.

Bobera je aprila 1999 v večernih urah na Cinkarniški ulici v Celju med begom ustrelil 27-letnega Naserja Berisho. Dva strela sta Berisho tako hudo ranila, da je umrl na poti v celjsko bolnišnico.