Črna kronika

Pazite se avtocestne kriminalitete

M.J.
3. 3. 2014, 11.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Neznana storilca sta se v petek okoli 19.45 na avtocesti pri Radovljici z osebnim avtomobilom tujih registrskih oznak ustavila pri dveh tujcih, ki sta na odstavnem pasu menjala predrto pnevmatiko in jima ponudila pomoč. V pogovoru, ki sta ga storilca izkoristila za tatvino denarja in dokumentov iz vozila, sta tujca pomoč odklonila. Ugotovljeno je bilo še, da sta se oškodovanca pred tatvino zadrževala na bencinskem servisu, kjer njuno vozilo ni bilo pod nadzorom, kar sta storilca izkoristila za pripravo na tatvino.

Zajem zaslonske slike

Zato opozarjamo, da je treba imeti zlasti na počivališčih ali bencinskih servisih na in v bližini avtocest vozilo stalno pod nadzorom, saj ravno tam storilci najpogosteje uporabljajo naslednje načine izvrševanja kaznivih dejanj:

 - pod pnevmatiko vozila oškodovanca postavijo oster predmet ali pa jo preluknjajo in se kasneje, ko se oškodovanci nekaj kilometrov naprej, pripeljejo za njimi in jim ponudijo pomoč, medtem pa izvršijo tatvino;

- s pogovori ali nudenjem pomoči zavajajo oškodovance, da bi pritegnili njihovo pozornost, medtem pa sostorilci iz vozila odtujijo vrednejše predmete;

- oškodovancem poskušajo prodati blago sumljive kvalitete in izvora ali pa situacijo izkoristijo tatvino iz vozil, ipd.

Vozilo je zato treba imeti stalno pod nadzorom – tudi med odpravo okvar – predmete pa ustrezno shranjene. Če se oddaljijo od vozila, naj ga zaklenejo, okna pa zaprejo. Vrednejših predmetov naj ne puščajo na vidnih mestih, pred začetkom vožnje pa naj preverijo stanje pnevmatik in bodo pozorni na morebitne ostre predmete.