Črna kronika

Nevarni neznanci prežijo na slovenske šolarje!

Črt Kaker
5. 12. 2013, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Že včeraj smo pisali, da v šolskem okolišu OŠ Log - Dragomer neznanec oziroma par preži na šolarje in jih vabi v avto. To ni prvi osamljen primer, saj je bilo v preteklih mesecih že več takih opažanj po vsej državi, od Dolenjske, osrednje Slovenije do Primorske. Šole opozarjajo na večjo previdnost.

Karmen Špacapan

Nevarnosti neznancev, ki prežijo na slovenske šolarje po vsej državi, ni videti konca. Že včeraj smo pisali o več primerih, ko je neznanec oziroma par v šolskem okolišu OŠ Log - Dragomer v avto vabil šolarje, ki so se vračali iz šole oziroma s popoldanskih obšolskih dejavnosti. Dogajanje naj bi se medtem še stopnjevalo.

Starši naj se o problematiki pogovorijo z otroki.

 

Včeraj so nas z Osnovne šole Log - Dragomer obvestili o novem primeru, ko naj bi neznanec v avto vabil deklico, ko se je vračala domov v Blatno Brezovico. Na srečo si je deklica zapolnila del registrske tablice in vse podatke so takoj predali policistom, ki smo jih tudi zaprosili za dodatne informacije o dogajanju.

Na policiji so nam potrdili, da je bila PU Ljubljana v novembru obveščena, da so osebe, ki otrokom niso bile znane, komunicirale z njimi, in sicer v dveh primerih (v enem primeru je bila identiteta ugotovljena).

»Primera med seboj nista povezana, oba pa sta se pripetila na območju Vrhnike. Policisti so takoj začeli zbirati obvestila in preverjati okoliščine. V nobenem izmed primerov se niso potrdili znaki kaznivega dejanja - tukaj imamo v mislih predvsem kazniva dejanja v povezavi s protipravnimi odvzemi prostosti,« je povedal policijski predstavnik za stike z javnostjo Vinko Stojnšek. Obenem je dodal, da »v vseh primerih, ko policija pridobi informacije o dogodkih, v katere so vpleteni otroci, takoj začne preverjati okoliščine in zbirati obvestila, s ciljem zaščititi otroka.

»V vseh primerih, ko policija pridobi informacije, takoj začne preverjati okoliščine in zbirati obvestila, s ciljem zaščititi otroka.« - Vinko Stojnšek, PU Ljubljana

 

Zato je še kako pomembno, da se starši pogovorijo z otroki, jim predstavijo situacije, s katerimi se lahko srečajo, in kako naj se odzovejo.Za uspešno razjasnitev okoliščin je pomembno, da je policija obveščena takoj. Mnogokrat se je policija ukvarjala z dezinformacijami.Takšne informacije pa vnašajo med občane strah, paniko, 'nesigurnost' in t. i. domino efekt - informacije o pojavu vozil, oseb na različnih krajih, ki vabijo v vozila otroke in jih ugrabljajo.« Obenem tudi na omenjeni osnovni šoli opažajo, da starši svojih otrok večinoma ne jemljejo resno, če jim pripovedujejo o nadlegovanju neznanih oseb. Prav tako zadeve ne prijavijo policiji, ker ne želijo biti izpostavljeni.

»Vse starše in otroke zato pozivamo, da o tej problematiki spregovorijo tudi doma, o morebitnem nadlegovanju otrok pa takoj obvestijo šolo in najbližjo policijsko postajo. Prav tako svetujemo, da otroci ne hodijo v oziroma iz šole ali na druge dejavnosti sami, ampak v skupinah, ali pa naj jih spremljajo starši,« so nam še sporočili z Osnovne šole Log - Dragomer.

Previdnost torej ni nikoli odveč, starši se morajo zavedati nevarnosti, ki na vsakem koraku prežijo na otroka, se z njim veliko pogovarjati in jim zaupati. A v isti sapi je treba dodati, da se je v preteklosti veliko takih prijav izkazalo lažnih, s tem pa sta se, kot je že poudaril Vinko Stojnšek, med občani začela širiti strah in panika, ki pa ne pomagata pri raziskovanju takih primerov, ki v zadnjih tednih in mesecih polnijo strani slovenskih časopisov.