Črna kronika

Namerno se okužijo z virusom HIV

P.R.
27. 11. 2013, 21.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija je razkrila šokantne podatke. Več kot polovica grških narkomanov, ki je okužena z virusom HIV, se je okužila namerno.

Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija je svet pretresla s šokantnimi podatki o stanju grških narkomanov. Več kot polovica omenjenih, ki so okuženi z virusom HIV, se je okužila namerno, da bi prejeli socialno pomoč v višini 700 evrov na mesec. Po podatkih zdravstvene organizacije je številka okuženih narkomanov najbolj narasla med letoma 2007 in 2009. Gre za obdobje, v katerem se je Grčija spopadala z najhujšo gospodarsko in socialno krizo. Številke so zgovorne.

Če so leta 2010 beležili 22 narkomanov, ki so bili okuženi z virusom HIV, se je številka že leto pozneje povzpela na grozljivih 245 okuženih. In takrat je preiskava prvič pokazala, da je polovica okuženih namerno. V Grčiji imajo okuženi narkomani pravico do denarne pomoči in tudi do programa za zdravljenje. Evropska unija poskrbi tudi za varno mesto za uživalce drog - tako imenovano »točko za drogiranje«, ki je prva take vrste v Atenah. Da bi se vračali v center in se omamljali na varnem mestu, narkomanom dajejo manjše vsote denarja, poleg tega različne organizacije od njih pridobivajo podatke za anonimne preiskave in jih testirajo na virus HIV.