Črna kronika

Motiv za pokol na osnovni šoli ostaja neznan

STA/M.J.
26. 11. 2013, 09.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Skoraj leto dni po pokolu 20 predšolskih otrok in šestih odraslih oseb na osnovni šoli Sandy Hook v Newtownu v ameriški zvezni državi Connecticut policija še vedno ni odkrila motiva za pokol, ki ga je izvedel 20-letni Adam Lanza. Preden se je odpravil na šolo je doma ustrelil svojo mamo Nancy Lanza.

Reuters

Pokol je močno odmeval po ZDA in prinesel nekaj političnega goriva za zaostritev orožarske zakonodaje na zvezni ravni, vendar kongres ni bil sposoben sprejeti nobenega pravega ukrepa, ker je strah pred orožarskim lobijem med politiki premočan. Connecticut je sicer zaostril zakonodajo, Newtown pa se je zavil v molk in žalovanje za pobitimi. Šolo Sandy Hook so povsem zravnali z zemljo.

V ponedeljek je bil na 48 straneh objavljen manjši del poročila o policijski preiskavi, ki ne daje odgovora na vprašanje, zakaj je prišlo do pokola. Lanza je doma ubil mamo s puško, ki jo je pustil doma, nato odšel do šole s polavtomatsko puško in kupom drugega orožja, prerešetal in razbil steklena vrata in v manj kot petih minutah izstrelil 154 nabojev. Po pokolu se je ustrelil s pištolo.

Adam Lanza je živel z mamo po njeni ločitvi od očeta. Finančno sta bila dobro preskrbljena, fant je imel duševne motnje, vendar je mama skrbela zanj in celo skupaj z njim hodila na strelišče. Bila je ena od tistih Američanov oziroma Američank, ki verjamejo, da je pravica do posedovanja orožja sveta. Doma ga je imela veliko. Dovolj za morilski pohod sina, ki se je začel z njeno smrtjo.