Črna kronika

Ognjeni zublji so jim prekinili spanec

Gabrijel Toplak
21. 11. 2013, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Torkov požar, ki je družini Kurnik iz Voličine po ocenah policije povzročil za okoli 40 tisoč evrov škode, je uničil celotno ostrešje gospodarskega poslopja, seno, cisterno za gnojnico, dva obračalnika, rotacijsko kosilnico in frezo. Govedo je še uspel rešiti gospodar, za svinje so poskrbeli gasilci z dihalnimi aparati.

Gabrijel Toplak.

Za družino Kurnik iz Spodnje Voličine je bila včerajšnja nadvse deževna sreda, dan po torkovem požaru na gospodarskem poslopju, predvsem delovna. Povsem premočeni do kože in v glavnem brez dežnikov oziroma ustrezne zaščite pred dežjem so namreč čistili požarišče in okolico gospodarskega poslopja, ki so jim ga ognjeni zublji v vrhnjem delu popolnoma uničili. Ko jih je obiskala ekipa Sveta24, so domači hodili sklonjenih glav in niso bili pripravljeni na pogovor, saj imajo vsega, kot so nam povedali, za nekaj časa dovolj.

Reševanje je trajalo kar 6 ur.

Miran Šadl, tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor, je v sporočilu za javnost zapisal, da je zaradi samovžiga sena v torek zjutraj, okoli 5. ure, zagorelo gospodarsko poslopje v Spodnji Voličini. ''V požaru je zgorelo celotno ostrešje gospodarskega poslopja, velikosti okoli 10 krat 18 metrov, več sena, cisterna za gnojnico, dva obračalnika, rotacijska kosilnica in freza, živino pa je gospodar uspel rešiti. Požar so pogasili gasilci, materialna škoda po nestrokovni oceni znaša okoli 40 tisoč evrov. Gospodar je preventivno poiskal zdravniško pomoč, vendar je bilo z njim vse v redu, bodo pa policisti o požaru podali poročilo pristojnemu tožilstvu,'' še piše Šadl.

O požaru so bili redkobesedni tudi najbližji sosedje, saj pravijo, da niso videli veliko, ker je bila gosta megla in jim je uspelo ujeti zgolj utripajoče modre luči. Vseeno pa nam je uspelo izvedeti, da v tej hiši živijo skupaj starši in sin s soprogo, ki upravljajo srednje veliko kmetijo.

Kot je povedal eden izmed starejših vaščanov, o Kurnikovih ne more reči nič slabega. Vsi so dobro poznali že pokojnega očeta zdajšnjega gospodarja, saj je na roke kopal luknje za umrle na tamkajšnjem pokopališču, medtem ko je tudi zdajšnji gospodar, star naj bi bil okrog 55 let, družaben in prijeten človek. Požar je bil ena glavnih tem tudi v tamkajšnjem gostinskem lokalu, kjer smo še slišali, da naj bi bila njihova živina zdaj v hlevu pri sosedih, kamor so jo prepeljali s prikolico. Moški pri šanku pravi, da je o požaru izvedel šele zjutraj, kot večina drugih, saj ponoči gasilska vozila ne smejo uporabljati zvočnih signalov, ampak samo utripajoče luči.

Poveljnik domačega gasilskega društva Janko Rožman je povedal, da so bili obveščeni o požaru nekaj pred pol peto uro zjutraj, na kraju pa so bili že v sedmih minutah. ''Sodelovala so štiri društva, in sicer iz Lenarta, Jurija v Slovenskih goricah, Gočove in Voličine s šestimi avtocisternami in 29 gasilci. Obvarovali smo sosednja poslopja, saj je bilo gospodarsko poslopje in predvsem ostrešje ob našem prihodu že tako močno v plamenih, da ga nismo več mogli rešiti. Intervencija, v kateri je gasilec iz Voličine utrpel manjše opekline na roki, pa je trajala okoli šest ur,'' je pojasnil Rožan. Govedo je iz gorečega objekta rešil gopodar, za prašiče, po katere so morali z ustreznimi dihalnimi napravami, pa gasilci.