Črna kronika

Na Molički peči je umrl vodja Jamarske reševalne službe Rajko Bračič

STA / S.R.
3. 11. 2013, 13.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pokojni, ki so ga danes nekaj pred drugo uro zjutraj našli na Molički peči nad Lučami, je bil vodja Jamarske reševalne službe Rajko Bračič, so sporočili iz Jamarske reševalne službe.

V jamo na Molički peči se je podal v soboto, a zaradi slabosti odšel iz jame in ni prehodil sestopa do avta. Ko so ga ponoči našli, mu niso mogli več pomagati.

Predvidevajo, da je 49-letni Bračič umrl že v soboto. Takrat se je v jamo 151 odpravil skupaj s tremi kolegi, a je zaradi slabega počutja zaostajal za njimi. Vrnil se je iz jame, ostali pa so nadaljevali načrtovano pot. Ko so se po 16 urah vrnili, so ga našli mrtvega. Po predvidevanjih ga je zadela srčna kap, so navedli v Jamarski reševalni službi.

Bračič je bil vodja Jamarske reševalne službe od leta 2010. Kot inštruktor jamarstva je izobrazil prek 50 kandidatov za jamarje, bil pa je tudi inštruktor jamarskega reševanja. V letih od 1990 do 2004 je bil urednik Jamarskega biltena.

Sodeloval je na številnih jamarskih odpravah v tujini, tako v Črni gori, Makedoniji, Srbiji, Hrvaški in Bolgariji. Vključen je bil v projekte s področja varstva kraških jam, raziskoval in dokumentiral tudi visokogorska brezna na območju Kamniško-Savinjskih Alp in Julijskih Alp ter sodeloval pri arheoloških izkopavanjih in raziskovalnih nalogah na področju jamarstva.