Črna kronika

Nevihta povzročila opustošenje in številne žrtve

STA
29. 10. 2013, 15.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Močna nevihta, ki je v ponedeljek prizadela sever Evrope, je povzročila opustošenje in zahtevala najmanj 15 življenj v več državah. Medtem pa se nadaljujejo prizadevanja za odpravo posledic in ponovno vzpostavitev oskrbe z električno energijo in prometnih povezav na številnih območjih.

V Nemčiji je zaradi neurja življenje izgubilo sedem ljudi. Večina smrti je bila posledica podrtih dreves, nek moški je utonil, na neko žensko pa se je zrušil zid.

Na otoku Belle-Ile ob obali francoske Bretanje so medtem odkrili truplo ženske, ki so jo pogrešali od ponedeljka in ki je utonila. Na Danskem pa so danes zabeležili drugo smrtno žrtev, ko se je moški z avtomobilom zaletel v podrto drevo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem se morajo potniki nemških železnic še danes spopadati z motnjami v prometu, saj proge med Hamburgom in Kielom ostajajo zaprte.

Za zdaj še niso znane ocene škode, ki jo je povzročila nevihta. Spremljal jo je sicer močan veter, ki je v Nemčiji dosegel hitrost 173 kilometrov na uro, na danskem otoku Als pa so zabeležili hitrost 193 kilometrov na uro, kar je nov danski rekord.

Pri odpravi posledic neurja na severu nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein, kjer je tudi danes zaprtih veliko šol, pomaga približno 3600 policistov in gasilcev.


Neurje je prizadelo tudi Veliko Britanijo, kjer je bilo več deset tisoč ljudi med pustošenjem močnih vetrov po Angliji in Walesu več kot 24 ur brez elektrike. Štirje ljudje so izgubili življenje, železniški promet pa je ponekod še vedno moten.

Čeprav veter in padavine pojenjajo, na številnih območjih na jugu Anglije še vedno velja opozorilo zaradi nevarnosti poplav.

Z odpravami posledic neurja nadaljujejo tudi na Švedskem, kjer imajo največ dela z odstranjevanjem podrtih dreves s cest in železniških prog. V državi sicer niso zabeležili žrtev.