Črna kronika

Okoli 14. ure v središču Maribora ugrabili 17-letnega fanta

STA/M.J.
25. 10. 2013, 13.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Četrtkovo streljanje v Mariboru, ki se je končalo s tremi smrtnimi žrtvami, je bilo najverjetneje posledica neporavnanih računov med delodajalcem in nekdanjim delavcem, je danes potrdila policija. Dan prej je do streljanja prišlo v bližini pokopališča, kjer sta račune polagali kriminalni združbi.

Četrtkov dogodek se je po ugotovitvah policije zgodil okoli 11.45, ko so se v pisarni gradbenega podjetja na Aljaževi ulici pogovarjali 56-letni delodajalec, njegov bivši delavec, prav tako 56-letnik, in 29-letni sin direktorja. "Očitno je med njimi prišlo do nesoglasij, zaradi česar je 56-letni strelec zapustil objekt in šel v vozilo po torbo, v kateri je imel pištolo. V nadaljevanju pogovora je s pištolo umoril 56-letnega delodajalca in njegovega sina, nato pa ustrelil še sebe," je danes povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl.

V sosednjem prostoru sta bila moški in ženska, ki sta potem, ko sta slišala strele, stekla na prosto in poklicala pomoč. Po besedah Šadla je do umora verjetno prišlo zaradi neporavnanih obveznosti do bivšega zaposlenega. Za orožje je imel moški vse potrebne dokumente in naj bi pred usodnim dnem tudi napisal oporoko.

Delodajalec po podatkih policije prej ni prejemal groženj. Po neuradnih navedbah gre za podjetje Fossor lastnika Abedina Shale, ki je v prisilni poravnavi.

V sredo okoli 13. ure je prišlo do streljanja tudi v bližini pokopališča v Mariboru, ki je bilo najverjetneje posledica pretepa med 32- in 23-letnim Mariborčanom v dopoldanskem času na drugi lokaciji. "Očitno so se tam dobili, da bi poravnali račune," je pojasnil Šadl.

Omenjenima Mariborčanoma sta se pridružila še 22- in 28-letni moški. "Med njimi je prišlo do prepira in pretepa. V tem pretepu je 32-letni moški uporabil pištolo in izstrelil več nabojev proti vsem trem ostalim. Dva od njiju je zadel, enega v nogo, drugega v nogo in vrat, tretji ni bil poškodovan," je pojasnil Šadl.

Trije, ki so bili tarča strelskega napada, so zatem napadli strelca, mu vzeli orožje in ga močno pretepli. Pri tem je strelec utrpel hude poškodbe glave. Trojica ga je pustila tam in se odpeljala z osebnim avtomobilom. Kasneje jih je oče enega od trojice peljal v Univerzitetni klinični center Maribor, onemoglega pa so v bolnišnico odpeljali z reševalnim vozilom.

"Zadevo obravnavamo kot poskus trojnega umora in kot kaznivo dejanje hude telesne poškodbe, ki so jo storili trije osumljenci," je povedal Šadl. "V zvezi s tem smo eno osebo pridržali, to je tistega nepoškodovanega, in smo ga iz pridržanja že izpustili. Preiskava pa še vedno traja," je dodal.

Motiv za dejanje še ni znan, po besedah Šadla pa je najverjetneje šlo za obračun med dvema kriminalnima združbama. V bolnišnici se trenutno zdravita dve osebi.

Mariborčane je ta teden pretresla tudi vest, da naj bi v okolici nekaterih osnovnih šol in vrtcev neznanci iz belega kombija nagovarjali otroke in jih skušali zvabiti v vozilo. Policija zadevo preverja, a po besedah Šadla še vedno nima nobene uradne prijave, zato zadeva ostaja le pri govoricah.

V četrtek, ko je policija obravnavala streljanje na Aljaževi ulici, si je skupina fantov, starih med 19 in 21 let, privoščila tudi neslano šalo. Okoli 14. ure so na avtobusnem postajališču pred trgovskim centrom City v središču Maribora uprizorili ugrabitev 17-letnega fanta. Policija je obvestilo vzela resno, na koncu pa se je izkazalo, da so mladeniči želeli posneti reakcijo ljudi na ugrabitev.

"Na policiji ocenjujemo, da je to res neumno in v dani situaciji, s kakršno se srečujemo v Mariboru, res neprimerno dejanje. Že tako se ljudje počutijo prestrašene," je povedal Šadl. Šesterico fantov, ki so si privoščili to šalo, čakajo kazenske ovadbe, najverjetneje z oznako zlorabe znamenj za pomoč.

Šadl je javnost ob tem pozval, da naj se kljub zadnjim dogodkom v Mariboru pomiri. "Ne gre za naključne žrtve, ni se nevarno sprehajati po Mariboru, ni nevarno živeti v Mariboru, zato naj ne bodo prestrašeni," je dejal.