Črna kronika

''Svojcem preminulih ter Aeroklubu Portorož izrekamo iskreno sožalje''

STA / P.R.
18. 10. 2013, 11.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Približno deset minut pred tretjo uro popoldne je pri Skalci v bližini Kobarida strmoglavilo lahko motorno letalo, piše na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

Pipistrel
Po prvih podatkih naj bi strmoglavilo letalo Virus podjetja Pipistrel.

 

Včeraj, 17. oktobra 2013 ob 14.51 uri, je bila Policija s strani občana obveščena o letalski nesreči s smrtnim izidom blizu naselja Kamno pri kraju imenovanem Bečje, kjer je ultra lahko motorno letalo znamke Pipistrel Virus strmoglavilo na desni breg reke Soče na prod. V omenjenem letalu sta bili dve osebi, in sicer 27-letni pilot-inštruktor in 33-letni potnik, ki sta na kraju dogodka podlegla telesnim poškodbam. Poleg policistov in novogoriških kriminalistov so bili na kraju tragične nesreče tudi gasilci PGD Kobarid, reševalci NMP ZD Tolmin, ki so nudili ustrezno pomoč. Poleg navedenih pristojnih služb pa si je kraj tragične nesreče ogledal tudi preiskovalec iz pristojne službe Ministrstva za infrastrukturo in prostor za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov, pomoč preiskovalcem letalske nesreče v okviru preiskave pa so nudili tudi delavci ajdovskega letalskega podjetja. V zvezi z obravnavanim primerom letalske nesreče je bila obveščena tudi preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča in pristojno novogoriško Okrožno državno tožilstvo.

 

 Po prvih ugotovitvah je ultralahko letalo, last enega od podjetij iz Obalne kraške regije, blizu vasi Kamno pri kraju Bečje iz sedaj še neznanega vzroka zadelo v žice daljnovoda, ki potekajo nad reko Sočo, ter nato padlo na desni breg reke Soče in obstalo obrnjeno na strehi. Zdravnica ZD Tolmin je kasneje na kraju tragične nesreče žal lahko le potrdila smrt obeh navedenih oseb in odredila sanitarno obdukcijo na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani. Po prvih ugotovitvah policije je omenjeno ultralahko letalo včeraj poletelo iz letališča v Portorožu. Preiskava glede vseh okoliščin včerajšnje tragične letalske nesreče s strani Policije in drugih pristojnih služb se nadaljuje tudi tekom današnjega dne in še vedno poteka.

Obrnili smo se tudi na podjetje Pipistrel, ki je omenjeno letalo izdelalo.

 

"Včeraj nas je v Pipistrelu presenetila novica o tragični nesreči letala Pipistrel Virus SW 100 v bližini Kobarida, v kateri sta izgubili življenje dve osebi. Prve ugotovitve kažejo, da vzrok za nesrečo letala ni bila tehnična napaka. Kljub temu je Pipistrel preiskovalcem ponudil polno podporo in sodelovanje pri preiskavi nesreče. Naši strokovnjaki so včeraj zavarovali reševalno padalo na letalu (ki ni bilo uporabljeno) pred tem, da se eksplozivna kapsula v padalu ne bi nenadzorovano sprožila. Podjetje Pipistrel je dalo na razpolago vse potrebne tehnične informacije in osebje ter pripravilo razbitino za transport na varno mesto. Za vse podrobnosti o nesreči in tudi za informacije o izsledkih preiskave je pristojna služba za preiskavo letalskih nesreč, ki bo javnost o svojem delu obveščala. Svojcem preminulih ter Aeroklubu Portorož izrekamo iskreno sožalje."