Črna kronika

Ena hiša, tri smrti

Gabrijel Toplak
24. 7. 2013, 08.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Hermancih v občini Ormož sta se v ponedeljek nekaj pred polnočjo najprej sprla in nato še stepla 24-letni pastorek in njegov 35-letni očim.

Gabrijel Toplak
Tabla Hermanci ob cesti v smeri iz Miklavža pri Ormožu.

Med prerivanjem je pastorek pograbil škarje in z njimi večkrat zabodel očima, ki je na kraju umrl. Sosedje vedo povedati, da je pokojni pil in zavračal zdravljenje, storilec pa je bil shizofrenik. 

Gabrijel Toplak
Cesta proti domačiji Habjaničevih, po kateri je v noči na torek divjalo reševalno vozilo.

Severovzhodna Slovenija v zadnjih mesecih nedvomno izstopa po številu umorov.

Severovzhodna Slovenija v zadnjih mesecih nedvomno izstopa po številu umorov. Še pred kratkim smo pisali o umoru v Spodnjem Velovleku v okolici Ptuju, ko je 32-letni Boštjan Breznik z nožem prerezal vrat nesojenemu tastu, 55-letnemu Francu Krambergerju, ki je sedel na kavču pred hišo, ter umoru v ptujski Četrtni skupnosti Breg-Turnišče, ko sta umrla dve invalidni osebi.

Med pastorkom in očimom naj bi zaradi loputanja z vrati prišlo do prepira in celo pretepa, pri tem pa je pastorek med prerivanjem posegel po morilnem orožju.

V noči na torek pa je tiskovni predstavnik Policijske uprave (PU) Maribor Miran Šadl sporočil, da se je v Hermancih v občini Ormož, ki je od Ptuja oddaljena dobrih 37 kilometrov, zgodila nova tragedija. Policija je bila namreč v ponedeljek okoli 23.30 obveščena, da je v Hermancih 24-letnik s škarjami večkrat zabodel 35-letnega očima v predel srca. Ta je na kraju dogodka umrl, osumljenca, ki ga policija ni bil nikoli obravnavala in mu grozi od pet do petnajst let zapora, pa so že prijeli.

Gabrijel Toplak
Kmetija Habjaničevih v Hermancih, kjer se je v ponedeljek zvečer zgodil umor.

Med pastorkom in očimom naj bi zaradi loputanja z vrati prišlo do prepira in celo pretepa, pri tem pa je pastorek med prerivanjem posegel po morilnem orožju. Preiskava je še v teku, ogled kraja kaznivega dejanja pa so opravili kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Maribor. Na kraju dejanja sta sicer bila dežurna preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča na Ptuju in dežurni državni tožilec iz Okrožnega državnega tožilstva na Ptuju, vendar je preiskovalna sodnica ogled prepustila delavcem policije.

Od tamkajšnjih sosedov, ki so, četudi ne gre na najbolj strnjeno naselje in je med hišami kar precejšnja razdalja, pretreseni, saj tako hudega dejanja niso pričakovali, smo izvedeli, da se je okruten umor zgodil na kmetiji pokojnega Boštjana Habjaniča. Najbližja soseda, 77-letna Marija Habjanič, je dejala, da navzven sicer ni nihče od prebivalcev hiše ni kazal pretiranega sovraštva, so pa občasno več o njih zato povedali njihovi sorodniki. »Pokojni je bil zelo živčen oziroma vzkipljiv, saj ga je vse razjezilo. Tudi pil je in zavračal zdravljenje. Že nekaj let smo se ga, kolikor vem, izogibali vsi sosedje in drugi vaščani, saj nihče izmed njih ni želel imeti stikov z njim. Njegovega pastorka, ki naj bi tudi jemal nekakšne tablete, nisem dobro poznala, prav tako tudi ne njegove prijateljice,« je pojasnila Habjaničeva in dodala, da je bil Boštjan zaposlen v podjetju Makoter na Cvenu, storilec po imenu David pa je bil brezposeln.

Po njenih besedah je tokratna tragedija že tretja v tej hiši, saj se je pred leti z mopedom ubil že Boštjanov oče, njegov mlajši brat pa z motorjem. Od sosedov na drugi strani hriba, ki ne želijo biti imenovani, pa smo izvedeli, da so jih na okrutno ponedeljkovo dejanje sredi noči opozorile sirene reševalnega vozila, česa drugega pa včeraj zjutraj še niso vedeli. Storilec naj bi bil po njihovih podatkih shizofrenik, v hiši pa so sedaj ostale še Boštjanova zunajzakonska partnerica in njegova babica, ki jih šteje že približno 92.