Črna kronika

Nasilje v mariborskem vrtcu?

Gabrijel Toplak
15. 7. 2013, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

VZGOJITELJICA jaslične skupine naj bi nad otroki med drugim izvajala telesno in duševno nasilje, zato naj bi jo ravnateljica takoj disciplinsko kaznovala in ji prepovedala delo z otroki. Za Svet24 sta spregovorili mamica 6-letne deklice in nekdanja vzgojiteljica v sedaj že razvpitem vrtcu.

T.K.

Potem ko je v začetku lanskega leta v mariborskem Vrtcu Borisa Pečeta, enota Tomšičeva, nastal kratek stik med starši otrok, ki obiskujejo oddelek Žogice, in ravnateljico Marijo Pšunder, ko jih je ta obvestila o nenadni zamenjavi vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljice ter so otroke protestno zadržali doma, omenjeni vrtec spet buri duhove. Čeprav v prvem primeru nikakor ni šlo za nasilje nad otroci, policija namreč ni bila vpletena, pa tokrat temu žal ni tako. Po poročanju Žurnala24  naj bi namreč policija preiskovala primer trpinčenja otrok v Vrtcu Borisa Pečeta Maribor, zadeva pa je še v fazi preiskave, zato je na Policijski upravi Maribor ne morejo podrobneje komentirati.

Ravnateljica naj bi po poročanju portala vzgojiteljico takoj disciplinsko kaznovala in ji prepovedala delo z otroki. »Vzgojiteljica je otrokom tiščala glavo pod vodo, jih grobo tiščala na posteljo, ko je bil čas za spanje. Na silo jih je hranila. Izvajala je telesno in duševno nasilje nad njimi,« je za medij pred dnevi povedala mama dvoletnega otroka, ki obiskuje omenjeni vrtec. Njen otrok naj bi bil žrtev vzgojiteljice, ki je skrbela za otroke v jaslični skupini. »Doma sem opažala spremembe. Otrok je jokal in ni hotel v vrtec. Ponoči ni spal in se je zbujal. Še zdaj ima posledice. Obiskujemo psihologa,« je dodala mama. Kot je pojasnila, je tudi sama o dogodku podala izjavo na policiji. Na to, kaj se dogaja v najmlajši skupini, je mamo obvestila ravnateljica, ki je takoj ukrepala. Ker je ravnateljica trenutno na dopustu, v vrtcu po navedbah spletne strani ne dajejo izjav.

Kljub dopustom in odsotnosti vzgojiteljic ter številnih staršev oziroma njihovih otrok je ekipa Svet24 uspela govoriti z mamico 6-letne deklice, ki obiskuje ta vrtec, o tem, ali se je med zaposlenimi kaj govorilo o trpinčenju otrok, pa je povprašala tudi eno od vzgojiteljic, ki je še pred kratkim delala v tem vrtcu. Prav obe sta se nad vprašanjem začudili in domnevali, da nekdo od staršev spet ni uspel uveljaviti svojega in se 'maščuje'. Mamica je dejala, je z vzgojitelji v tem vrtcu vsa leta zadovoljna, saj je njihovo strokovno znanje na visoki ravni, odnos do otrok je profesionalen, dogaja pa se, da nekateri starši pač želijo uveljavljati svoje in bolj verjamejo svojim otrokom kot vzgojiteljicam. Tudi bivša vzgojiteljica tega vrtca pravi, da so jim odvzete že vse pravice, saj so lahko kaznovane, če otroka samo pogledajo. Dodala je, da kolektiv vrtca pozna in lahko zanj trdi, pa ne zato, ker je bila še pred kratkim del njega, da dela strokovno. »Včasih bi se bilo treba vprašati, ali so vsi otroci res tako nedolžni, kot se kažejo pred starši. Dandanes ni več prijetno biti vzgojitelj, posebej če imaš v skupini kakšnega hudo razvajenega otroka, ki mu starši ves čas dajejo potuho. Da o tem, česa je zmožna njihova domišljija, sploh ne govorim. Kdo potem izvaja trpinčenje nad kom,« se sprašuje vzgojiteljica.