Črna kronika

Britanska policija začela preiskavo izginotja Madeleine McCann

STA / J.P.
4. 7. 2013, 20.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Britanska policija je začela svojo preiskavo izginotja deklice Madeleine McCann leta 2007 na Portugalskem.

Wikipedia
Maddeleine McCann je izginila 3. maja 2007.

Za to so se odločili na podlagi "novih dokazov, novih teorij in novih prič", pojasnjuje Scotland Yard. Policija še vedno verjame, da obstaja možnost, da je Madeleine, ki je bila v času izginotja stara štiri leta, še vedno živa.

Wikipedia
Kako je in kako naj bi zgledala.

Britanska policija je primer začela preučevati maja 2011, potem ko je premier David Cameron ugodil prošnji Madeleininih staršev Gerryja in Kate McCann. Portugalske oblasti so preiskavo zaključile leta 2008.

Kot je dejal Andy Redwood, ki je vodil preučitev izginotja, so v okviru operacije prišli do "novega razmišljanja, novih teorij, novih dokazov in novih prič", poroča BBC.

V okviru preiskave želijo zaslišati 38 posameznikov, ki prihajajo iz petih evropskih držav - Velike Britanije, Portugalske in še treh. 12 je britanskih državljanov. Policija namerava o njih zbrati več podatkov in dokazov, takojšnjih aretacij pa ne pričakuje.

Med osumljenci ni niti staršev deklice, prijateljev, s katerimi so bili na Portugalskem, niti drugih znancev družine, so sporočili.

Ekipa več deset policistov se je že prekopala skozi dve tretjini dokumentov, ki so jih v povezavi s primerom doslej zbrali Portugalci, zasebni preiskovalci in britanska policija. Poleg tega so opravili nekaj novih zaslišanj.

"Še naprej verjamemo, da obstaja možnost, da je Madeleine živa," je dejal Redwood in kot pozitiven korak označil dejstvo, da so na podlagi dokazov lahko začeli preiskavo.

Madeleine je izginila maja 2007 iz stanovanja na jugu Portugalske, kjer je z družino preživljala počitnice. Njeni starši, ki so v času izginotja večerjali v bližnji restavraciji, so prepričani, da je bila ugrabljena. Njeno izginotje je zbudilo pozornost medijev po vsem svetu.