Črna kronika

Skrivnostna smrt vojaka Furjana

M.R.
27. 5. 2013, 09.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

27. maja 1997, štiri dni pred koncem služenja vojaškega roka v ljubljanski vojašnici Franca Rozmana Staneta, je nabornik Blaž Furjan po uradni razlagi storil samomor.

Iz arhiva
Blažu v spomin ... Danes, ob 19. uri, bo v Gledališču Koper potekala prireditev v spomin Blaža Furjana. Ravno te dni je knjiga V imenu resnice, ki jo je Barbara Furjan napisala o bratu, doživela prevod v italijanski in angleški jezik. Udeležbo na dogodku sta menda potrdili varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel.

»Zakaj so med preiskavo našli prazen tulec, krogle pa ne? Zakaj tako različna poročila o številu ran?Zakaj je od varnostnika zahteval, naj pokliče policijo? Zakaj ga je obgrizel policijski pes? Zakaj ni ožganin od strelne rane, če se je ustrelil sam?«

Po uradni razlagi si je še ne 20-letni mladenič blizu carinskega skladišča v ljubljanskih Mostah sodil z avtomatsko puško kalašnikov.

Preden je sprožil, je od BTC-jevega varnostnika zahteval, naj pokliče policijo in mu da čevlje, poleg tega mu je še dejal, da je namenjen v bolnišnico. Uradni razlagi številni ne verjamejo. Družina Furlan od pristojnih že dolgo terja odgovore na skupaj 77 vrašanj. Še v nedeljo, 25. maja 1997, je Blaž z družino v Kopru praznoval očetov in sestrin rojstni dan. Popoldne se je nato počasi odpravil z zabave, češ da se mora pripraviti za povratek v vojašnico v Ljubljano in da se bo v vsakem primeru že kmalu vrnil. Pa se ni. Mladi nabornik je prevažal oficirje, ki so govorili o marsičem. Je moral umreti, ker je po naključju izvedel preveč?

Doma in po svetu v časopisu SVET24.