Črna kronika

V Pomurju lani na cestah umrlo 9 ljudi

STA / S.R.
11. 4. 2013, 16.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Stanje prometne varnosti v Pomurju v letu 2012 kljub temu, da so policisti na pomurskih cestah obravnavali nekaj manj prometnih nesreč kot leto prej, ni bilo ugodno.

Dolenjski list

V letu 2011 so namreč v prometnih nesrečah umrli le trije ljudje, kar je bilo najmanjše število umrlih v zadnjih desetih letih, lani pa je v nesrečah umrlo devet ljudi.

Policijska uprava Murska Sobota v danes predstavljenem poročilu o delu v lanskem letu ocenjuje varnostne razmere v Pomurju kot stabilne. Policisti so odkrili več kaznivih dejanj, skupna preiskanost pa je na enako visoki ravni kot leto prej.

Prisotnost in tranzit tujcev kakor tudi drugih oseb z območja Slovenije je v porastu. Enako velja za število potencialnih in identificiranih storilcev oziroma osumljencev kaznivih dejanj iz navedene populacije. Po drugi strani je bilo število tujcev, obravnavanih zaradi nedovoljenih vstopov čez mejo, najmanjše v zadnjih petih letih.

Na področju splošne kriminalitete so izstopajoča kazniva dejanja zoper premoženje, predvsem kazniva dejanja tatvine in velike tatvine. V porastu so kazniva dejanja iz poglavja zoper življenje in telo ter s poglavja zoper zakonsko zvezo, družino in otroke. Obseg gospodarske kriminalitete je v upadu, kakor tudi njen delež celotne kriminalitete, ki pa je še vedno visok v primerjavi s prejšnjimi leti.

Na področju organizirane kriminalitete so izstopajoča kazniva dejanja povezana s prepovedano drogo. Ocenjena škoda, ki je nastala s storitvijo kaznivih dejanj, znaša 13,2 milijona evrov, od tega storjena z gospodarskimi kaznivimi dejanji znaša 11,6 milijona evrov.

Varnostne razmere na področju javnega reda in zagotavljanja splošne varnosti ljudi in premoženja so bile ugodne, saj so pomurski policisti obravnavali primerljivo število kršitev kot leta 2011. Manj ugodno je stanje pri obravnavi nasilja v družini, kjer so izrekli za 30 odstotkov več ukrepov prepovedi približevanja določenemu kraju oz. osebi.

Posebno pozornost so policisti namenjali zagotavljanju varnosti na javnih prireditvah, kot so nogometne tekme, ter protestnim shodom, katerih varovanje so kljub provokacijam opravili brez uporabe množičnih prisilnih sredstev.

Konec leta 2012 se je število delovnih mest v policijski upravi zmanjšalo s 655 na 650. Poleg zmanjševanja kadra so se srečevali še s težavami s popravili dotrajanih vozil in z dotrajano stavbo policijske uprave, kjer bo potrebna celovita sanacija objekta.