Črna kronika

Raziskovanje giba in forme v ljubljanskem Bunkerju

STA / S.R.
21. 2. 2013, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

S predstavo Dvojnik režiserke Snježane Premuš se bo drevi ob 18.30 v Stari mestni elektrarni začel šesti festival sodobnega plesa Gibanica, ki se po lanskoletnem popotovanju po Sloveniji seli nazaj v prestolnico.

Do sobote bo festival na sedmih prizoriščih ponudil 11 plesnih predstav, tri okrogle mize, dvodnevno delavnico in fotografsko razstavo.

V sklopu festivala si bodo obiskovalci lahko v glavnem programu ogledali osem predstav, ki zasledujejo rdečo nit izbora - raziskovanje giba in forme, v dodatnem programu pa bodo ustvarjalci festivala prikazali še tri dela, ki jih sicer ne zaznamuje raziskovanje giba, vendar pa po besedah selektorice Mateje Bučar izstopajo zaradi drugih kvalitet.

Festivalske okrogle mize bodo raziskovale problematiko založništva na področju sodobnega plesa, avtonomne plesne prakse ter umetniške kolektive v plesu in scenskih umetnostih skozi čas. Dvodnevna delavnica z naslovom Bond, James Bond v kulturi ali "Kdo bo koga poklical" se bo posvečala vprašanjem odnosa med producenti in umetniki v Sloveniji.

Poleg tega bo Gibanica ponudila fotografsko razstavo Mihe Frasa Kot da nihče ne gleda II ter video knjižnico člana umetniškega odbora Gibanice Roka Vevarja.

Na zaključni prireditvi 23. februarja bodo podelili 13 nagrad v 11 kategorijah, med drugim prvo stanovsko nagrado Ksenije Hribar, ki jo bo podelilo Društvo za sodobni ples. Poleg stalnice festivala, nagrade občinstva, bodo letos podelili tudi nagrado po izboru mednarodne strokovne žirije.

Program festivala bo pred podelitvijo nagrad zaokrožila predstava Drugi sočasno Matije Ferlina.