Črna kronika

Fant posiljene Indijke razkril podrobnosti okrutnega zločina

STA
5. 1. 2013, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Fant 23-letne žrtve posilstva v Indiji je v pogovoru za televizijsko postajo Zee News razkril podrobnosti okrutnega zločina na avtobusu v New Delhiju. Med drugim je kritiziral policijo za domnevno pozno in nestrokovno ukrepanje. Zatem je policija vložila tožbo proti omenjeni televiziji, ker naj bi z objavo intervjuja razkrila identiteto žrtve.

Indijko so sredi decembra okrutno posilili in pretepli na avtobusu v New Delhiju. Med vožnjo jo je več kot eno uro posiljevalo šest pijanih moških, nato pa so jo skupaj z njenim 28-letnim fantom pretepli s kovinsko palico ter vrgli iz vozečega avtobusa. Dekle je kasneje zaradi odpovedi več notranjih organov umrlo.

Njen fant je o dogodku prvič javno spregovoril v petek v intervjuju za indijsko kabelsko televizijo Zee News. Kot je dejal, sta se z dekletom zvečer vračala domov iz kina na jugu indijske prestolnice. Potem ko sta vstopila v avtobus in plačala vozovnico, naj bi ga voznik in še pet drugih oseb preteplo do nezavesti, nato pa so se lotili še dekleta. Avtobus je imel zatemnjena stekla, zato fant ocenjuje, da so jima nastavili past.

Fant je povedal, da so policisti prišli na prizorišče dogodka šele 45 minut po klicu, potem pa so se, namesto da bi dekle takoj peljali v bolnišnico, prepirali, katera policijska postaja, naj prevzame primer.

Veliko kritičnih besed je izrekel tudi na račun mimoidočih, ki jima niso priskočili na pomoč, potem ko so ju napadalci vrgli z avtobusa. "Lahko bi naju odpeljali v bolnišnico, naju oblekli v tisti ključni uri in pol. Za umirajočega je vsaka minuta pomembna," je povedal.

Fant se je v intervjuju pojavil z odkritim obrazom, a brez navedenega imena. "Vložili smo kazensko ovadbo zoper Zee News zaradi suma kršitve 228. člena kazenskega zakonika, ki se nanaša na razkritje identitete žrtev zločinov, kakršen je posilstvo," je za francosko tiskovno agencijo AFP danes povedal tiskovni predstavnik indijske policije Rajan Bhagat.

Dogodek je v Indiji sprožil veliko zgražanja in protestov javnosti ter postavil v ospredje razpravo o razširjenemu nasilju nad ženskami v tej državi. Peterica osumljencev je bila v četrtek uradno obtožena ugrabitve, posilstva in umora, za kar jim grozi smrtna kazen. Šesti osumljenec naj bi bil mladoleten, zato mu bodo sodili na sodišču za mladoletnike, vendar njegovo točno starost še poskušajo določiti s pomočjo testa kosti.