Črna kronika

Na novega leta dan so skakali v ledeno vodo

S.R.
4. 1. 2013, 10.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Letošnjih tradicionalnih skokov v morje na osrednji plaži v Portorožu se je udeležilo več kot 200 ljudi. Najstarejši udeleženec je bil star 79, najmlajši pa komaj štiri leta.

Prireditev, ki je potekala že devetič zapored, je ob sončnem vremenu in prijetnih temperaturah z obale spremljala tudi množica radovednežev in naključnih mimoidočih.

##IMAGE-18499##Tokratnega novoletnega skoka v morje, ki ga prireja Športno društvo Povodni mož, so se poleg Slovencev udeležili tudi Avstrijci, Nemci, Italijani in Hrvati. K temu so pripomogli tudi v Hotelih Lifeclass, kjer so na skoke povabili več tisoč svojih gostov. Janez Jager iz Hotelov Lifeclass, ki se je tudi sam udeležil prireditve, je novoletne skoke v morje označil za popestritev turističnega dogajanja. Kot je spomnil, so plaže na sončnih terasah njihovih hotelov odprte preko celega leta, prireditve, kakršna je današnja, pa prav tako predstavljajo neko priložnost. Nemci imajo denimo odprte plaže na Severnem morju preko celega leta in to tudi v hujših vremenskih razmerah, kakršne so bile danes v Portorožu.

Zimsko kopanje v ledeni vodi je v navadi zlasti pri severnih narodih, ta običaj pa se očitno vse bolj uveljavlja tudi v sicer toplejšem slovenskem morju. Kopanje v mrzli vodi sicer poživlja telo in duha ter krepi imunski sistem. Ima blagodejen vpliv na počutje, prekrvavitev in presnovo.