Črna kronika

Možna vzroka za pokol v Newtownu ljubosumje in strah pred psihiatrijo

STA / S.R.
19. 12. 2012, 14.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Najverjetnejša vzroka za petkov strelski pokol 20-letnega Adama Lanze na osnovni šoli v Newtownu naj bi bila njegovo ljubosumje in strah, da bi ga mama zaradi vedenjskih in duševnih motenj poslala v psihiatrično kliniko, je v torek poročala ameriška televizija Fox.

Lanza naj bi bil ljubosumen, ker je njegova mama včasih delala na osnovni šoli Sandy Hook kot prostovoljka. Zaradi dovolj visoke preživnine ji po ločitvi od moža Petra Lanze sicer ni bilo treba delati, vendar je bila 52-letna Nancy Lanza glede na izjave someščanov zelo dejavna v družbi in tudi priljubljena.

A imela naj bi hude težave z mlajšim sinom, ki je bil sicer polnoleten, vendar je še vedno živel pri njej. Po poročanju televizije Fox je na sodišču sprožila postopek, da bi spet dobila neke vrste skrbništvo nad sinom in bi ga nato poslala na zdravljenje. Adam Lanza naj bi imel aspergerjev sindrom, ki spada med avtistične motnje.

Adama Lanzo naj bi to tako razbesnelo, da je vzel mamino avtomatsko puško in mamo ubil, nato pa se je odpravil v šolo, kjer je pobil še 20 otrok in šest odraslih žensk. Ob prihodu policije je pokončal tudi samega sebe.

Televizija Fox navaja znanca družine Lanza, 25-letnega marinca in sina lokalnega pastorja Joshuo Flashmana ter druge prebivalce mesta s 27.000 prebivalci, ki leži sto kilometrov severno od New Yorka.

Da sta ljubosumje na otroke in strah pred psihiatrijo možna motiva, so za televizijo Fox potrdili tudi viri med preiskovalci. Preiskava se sicer nadaljuje, kakor tudi pogrebi, ki so se začeli v ponedeljek, ko so pokopali dva šestletna dečka.

Po besedah predsednika ZDA Baracka Obame na žalni slovesnosti v nedeljo v Newtownu, da bo uporabil vso moč svojega položaja za preprečitev podobnih tragedij, se je v Washingtonu razvnela debata o razširjenosti orožja v ZDA.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je v torek novinarjem zagotovil, da Obama dejavno podpira ponovno prepoved polavtomatskega orožja, vendar kot del celovite strategije za večjo varnost otrok in drugih Američanov.

Lanza je pobijal z mamino polavtomatsko puško modela bushmaster AR-15, ki je predelana vojaška avtomatska puška M-16. Od leta 1994 do leta 2004 je bilo tovrstno orožje v ZDA prepovedano, nakar je prepovedi potekel rok trajanja, volje in poguma za spopad z orožarskim lobijem v ZDA pa doslej ni bilo.

Obama po Carneyjevih besedah podpira tudi zakon o zmanjšanju nabojnikov in odpravo gromozanske luknje v prizadevanjih, da orožje v ZDA ne pride v napačne roke. To so orožarski sejmi, kjer lahko vsak kupi orožje, ne da bi preverili njegovo kriminalno preteklost ali duševne težave. V trgovinah je namreč treba z nakupom počakati, dokler policija tega ne preveri.

O orožarskih omejitvah za zdaj govorijo le demokrati. Republikanci si ne upajo nasprotovati razpravi o tem, ampak dodajo, da je pomembneje govoriti o ukrepih glede zabavne kulture in video iger ter o duševnem zdravju. V torek se je prvič po pokolu oglasila največja orožarska zveza v ZDA, NRA. Po prejšnjih pokolih je NRA hitro stopila v bran orožju, tokrat pa se je zaradi starosti in števila žrtev uvodoma potuhnila.

NRA namerava imeti v petek veliko novinarsko konferenco, da razloži svoja stališča. Za zdaj je sporočila le, da je pripravljena prispevati svoj delež, da se podobne stvari ne bi več dogajale. NRA je tudi izrazila sožalje družinam žrtev.

A nekatere stvari se le premikajo. Newyorški zasebni sklad Cerberus je v torek sporočil, da prodaja delež v podjetju Freedom Group, ki proizvaja polavtomatske puške bushmaster. Veriga trgovin s športno opremo Dick's je prekinila prodajo tovrstnega orožja in pospravila vse orožje iz svojih izložb v Newtownu in okolici. Trgovina s športno opremo v ZDA pomeni trgovino z orožjem.

Delnice proizvajalcev orožja so v torek na borzah padale, vendar drugod po ZDA prihaja do obratnih reakcij javnosti. Državni preiskovalni urad v Koloradu je sporočil, da so v soboto dobili rekordno število zahtevkov za preverjanje kriminalne preteklosti kupcev orožja, prodaja pa raste tudi drugje, na primer v Nevadi in na Floridi.

V Utahu so v ponedeljek aretirali 11-letnega šolarja, ki je prišel k pouku s pištolo v nahrbtniku. Prijavila sta ga sošolca. Fant je povedal, da je pištolo prinesel za samoobrambo, če se tudi pri njih zgodi kaj podobnega kot v Newtownu.