Črna kronika

Posilil jo je in ustrelil

I.P / Lady
18. 12. 2012, 13.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Čedna Whitney Heichel je mislila, da je ponudila prevoz prijaznemu poročenemu sosedu, ko je ustavila in pobrala Jonathana Holta. Toda samo nekaj minut pozneje se je spremenil v sprijenega zlikovca.

Prisilil jo je v spolni akt, nato pa ji je v glavo hladnokrvno poslal štiri krogle in njeno truplo odvrgel, kot bi bila vreča za smeti. Zdaj je 24-letni Holt za rešetkami brez možnosti varščine. Obtožen je ugrabitve, posilstva in umora 21-letne kavarniške uslužbenke iz Greshama v Oregonu. Če bo obsojen, ga morda čaka usmrtitev.

Jonathan Holt in Whitney sta obiskovala isto cerkev Jehovovih prič in drug drugemu večkrat naredila sosedsko uslugo, ker stanujeta v istem stanovanjskem kompleksu. »Tega si ni z ničimer zaslužila,« pravi njen mož Clint, »in edino vprašanje je: Zakaj?« Po besedah Lorinde Adams, Holtove tašče, je ta sprijeni zločin skrivnost za vse. Celo Holtova prijateljica Yuliya Mikhaylow, ki je bila njegova sošolka od osnovne do konca srednje šole, je šokirana in zbegana: »Ko sem videla njegovo ime in fotografijo v medijih, nisem mogla verjeti, da je to res on. Zdel se je tih in plah fant. Šokantno je slišati, česa je obtožen.« Toda sodni dokumenti kažejo, da je Holt pod policijskim pritiskom klonil in se razgovoril o odurnem napadu in umoru.

16. oktobra zjutraj se je Whitney odpravila v službo pet minut stran od doma. Holt jo je že čakal in jo prosil za prevoz. Nekaj minut pozneje je iz žepa potegnil pištolo in ji ukazal, da mora odpeljati do pol ure oddaljenega jezera Rosyln. Priznal je, da jo je prisilil v oralni seks, in jo nato štirikrat ustrelil.

»Vzrok smrti je več strelnih ran, ki ne dopuščajo dvoma, da je šlo za umor,« pravi mrliški oglednik dr. Christopher Young. Po umoru je morilec Whitneyjino okrvavljeno truplo odnesel v gozdnat predel gore Larch in ga poskušal skriti. Kmalu potem je prijatelje in sorodnike začelo skrbeti, da je Whitney pogrešana. Šef je sporočil, da je ni bilo v službo. Paničnemu možu se na klice in sporočila na mobilni telefon ni odzvala. Iskal jo je tudi pri njenih starših in v bolnišnici. »Tistega jutra se je oblekla, vse je bilo kot po navadi, poljubila me je v slovo in rekla adijo,« se spominja Clint. Okoli 8.15 ga je poklical njen šef in ga vprašal: »Zanima me, ali je Whitney bolna oziroma se ne počuti dobro. Si jo kaj videl oziroma ali si govoril z njo?«

##IMAGE-18035##Potem so začele curljati informacije. Whitneyjina plačilna kartica je bila uporabljena na dveh bencinskih črpalkah v razmiku osem minut. Prodajalec na črpalki je trdil, da je prepoznal Whitney, ki je menda sedela v svojem starem fordu explorerju z neznancem, »ki se je vedel sumljivo in za katerega se je zdelo, da se mu zelo mudi«.

Okoli trinajste ure so prijatelji in sorodniki našli njen avto pri neki trgovini. Okno na sovoznikovi strani je bilo razbito. Whitney ni bilo nikjer. Naslednji dan so otroci, ki so se igrali pred stolpnico, našli njen mobilni telefon. Policisti so hitro vzeli pod drobnogled Holta, poročenega od leta 2010. Zaslišali so ga dan po ugrabitvi in ga aretirali dva dni pozneje, ko so našli Whitneyjino truplo.

Policisti so odkrili, da ima njegova zgodba veliko lukenj. Prav tako so na volanu našli njegov DNK in kmalu potem je celotno grozljivo moro priznal.

Žal sta bila Whitney in Holt prijatelja. Kot soseda sta z možem celo skrbela za Holtove mucke in rastline med njegovo odsotnostjo, dva tedna pred napadom pa je Clint Holtu pomagal pri popravilu motorja.

Whitneyjina družina ne more verjeti, da je Holt spodoben tako odurnega napada. Njena mama Lorilei Ritmiller pravi, da je imela njena hči srce, veliko kot sonce, in si je želela kmalu postati mama: »Postati mamica si je želela od drugega leta, ko sem domov prinesla njeno sestro. Njeno največje upanje je bilo, da bo imela otroke.«

Njen obupani mož dodaja: »Skupaj sva bila le leto in devet mesecev, in ko se poročiš, staviš na večnost. Bila je zelo prijazna in vse je imela rada. Bila je prekrasna oseba, polna ljubezni, in žarek ljubezni za vsakogar.«