Črna kronika

Napovedanega protesta proti represiji nad mariborsko vstajo v Ljubljani ni bilo

STA
11. 12. 2012, 19.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Protesta proti represiji nad mariborsko vstajo, ki ga je ena izmed skupin napovedovala na družbenem omrežju Facebook za danes ob 17. uri na Kongresnem trgu, ni bilo.

Protest naj bi bil po zapisih organizatorja na družbenem omrežju Facebook uperjen proti notranjem ministru Vinku Gorenaku, a protestnikov ob dogovorjeni uri ni bilo na Kongresnem trgu. Da se protestniki niso zbrali niti kje drugje, so potrdili tudi na ljubljanski policijski upravi. Na Kongresnem trgu je bilo sicer prisotnih tudi nekaj policistov.

Val protestov se je začel v Mariboru zaradi nasprotovanja tamkajšnjemu županu Francu Kanglerju, ki je 6. decembra tudi odstopil. Protesti se kljub temu nadaljujejo in so že prerasli v vsesplošno nasprotovanje politični eliti na lokalni in državni ravni ter v zahteve po pravni državi.

Na protestih v Ljubljani in Mariboru je prišlo tudi do nasilnih izgredov, zaradi česar so priprli več ljudi. Ljubljanske izgrednike so izpustili na prostost, saj tožilec ni zahteval podaljšanja pripora, medtem ko je zaradi sumov kaznivega ravnanja na protestu v Mariboru 3. decembra trenutno v priporu 21 protestnikov.

V ponedeljek se je pred mariborskim zaporom in sodiščem zbralo od 100 do 200 ljudi v znak podpore priprtim mladostnikom po minulih demonstracijah v Mariboru. Na miren način so zahtevali njihovo izpustitev in možnost, da se branijo s prostosti ter da jih obravnavajo skladno z zakoni.