Črna kronika

Roparjema pošte v Divači in Kresnicah nižja kazen

STA
22. 11. 2012, 10.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Višje sodišče v Ljubljani je Blažu Ereizu, ki je 21. junija lani med ropom ustrelil poštno uslužbenko Anico Likovič iz Kresnic, kazen znižalo na 16 let, Denisu Softiću pa za ropa dveh pošt na šest let zapora.

Oba obtožena bosta tako v zaporu preživela leto dni manj, kot je določilo okrožno sodišče, poročajo današnji časniki. Tožilec Matija Benulič je sicer za Ereiza zahteval 20 let, za Softića pa 12. Softić na svojo željo že nekaj časa biva v zaporu na Dobu, zdaj, s pravnomočnostjo sodbe, pa bodo tja z ljubljanske Povšetove preselili tudi Ereiza, navaja Dnevnik.

Ereiz in Softić sta 21. junija lani najprej oropala pošto v Divači, nato pa se odpeljala proti Kresnicam. V pošto je najprej vstopil Softić, da bi preveril, koliko ljudi je v poslovalnici, plačal je položnico in se vrnil v avtomobil. S pištolo je nato vstopil Ereiz in zaklical, da gre za rop, ter od poštne uslužbenke Anice Likovič zahteval denar. Med prerivanjem jo je ustrelil v glavo, roparja pa sta pobegnila s 1600 evri.

Čeprav je Softićev zagovornik odvetnik Matjaž Markelj poskušal višje sodnike prepričati, da je vlogo njegovega klienta pri ropu pošte v Kresnicah mogoče opredeliti le kot pomoč pri kaznivem dejanju, so se višji sodniki strinjali s prvostopenjskim sodiščem, ki je njegovo ravnanje opredelilo za aktivno sodelovanje pri vseh pripravah in izvršitvi ropa.

Prav tako so zavrnili pritožbeno zatrjevanje odvetnika Luke Zajca iz Odvetniške družbe Čeferin, ki zastopa Ereiza, da bi njegovemu klientu poleg dveh ropov lahko očitali "zgolj" povzročitev smrti iz malomarnosti, in ne uboj.

O tem so poročale tudi Slovenske novice, kjer so zapisali, da sta se zagovornika obtoženih sicer pritožila nad skorajda vsem, kar je razsodil senat ljubljanske okrožne sodnice Andreje Sedej Grčar, a so višji sodniki ugotovili le eno napako, zaradi katere so jima potem znižali kazen.