Črna kronika

Jimmy Savile - video dokaz o spolnih zlorabah

STA / K.Š.
28. 10. 2012, 18.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na splet je priromal videoposnetek, na katerem pokojni voditelj Jimmy Savile kar pred kamerami nadleguje mlado dekle.

To, kar so posnele kamere, se je dogajalo leta 1976 med uspešno oddajo Top of the Pops. Ime dekleta, ki jo je Savile brez sramu otipaval je Sylvia Edwards in takrat je bila stara 19-let. 

Danes pa je bil v okviru britanske pedofilske afere aretiran rocker Glitter

Britanska policija, ki preiskuje škandal v zvezi s spolnimi zlorabami, osredotočen na britansko televizijo BBC, je danes aretirala britanskega rockerja in obsojenega pedofila Garyja Glitterja. Ta naj bi namreč vedel za zlorabe osrednje osebe v škandalu, zdaj že pokojnega voditelja na BBCJimmyja Savilea.
Iz Scotland Yarda so danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili, da so Gliiterja aretirali v stanovanju v središču Londona, trenutno pa je pridržan na londonski policijski postaji.
Glitterja se povezuje s Savileom, ki ga je Scotland Yard označil za enega "največjih spolnih kriminalcev v novejši zgodovini". Rocker je obtožen, da je vedel za Savileove zlorabe, a je o njih molčal.
Ena od prič, nekdanja učenka na dekliški šoli, pa je medijem povedala, da je ob povabilu mladih deklet na enega od Savileovih šovov v sedemdesetih letih v njegovih garderobnih prostorih na BBC videla Glitterja med spolnim odnosom s šolarko. Kot je dejala, je bil prostor poln ljudi. Po njenih besedah je bil prisoten tudi Savile, ki da se je ob tem le smejal.
Danes 68-letni Glitter je zaradi nalaganja otroške pornografije leta 1999 na Otoku že odslužil štiri mesece zaporne kazni. Nato je bil v Vietnamu obsojen še zaradi spolne zlorabe dveh deklic. Zdaj živi v Veliki Britaniji. Nekdanji zvezdnik s pravim imenom Paul Francis Gadd je sicer zaslovel v 70. letih prejšnjega stoletja.
Ekscentrični samec sir Savile, znan po svojih platinastih laseh, kričečih trenirkah, nakitu in cigarah, je medtem v 60. in 70. letih minulega stoletja na BBC vodil oddajo Top of the Pops in bil ena od najbolj znanih osebnosti na Otoku. Znan je bil tudi po tem, da je v dobrodelne namene zbral več milijonov funtov. Kar dvakrat je bil odlikovan z naslovom vitez. Umrl je lani, star 84 let