Črna kronika

Pazite, lahko vdrejo v vaš sistem elektronskega bančništva

K.Š.
23. 10. 2012, 13.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zaradi nevarnosti spletnih vdorov v sisteme elektronskega bančništva policija spet opozarja uporabnike na samozaščitno ravnanje in varno uporabo spletnih storitev!

Policija namreč obravnava več primerov vdorov v e-bančništvo podjetij in posameznikov s pomočjo programskih orodij. Namen tovrstnih vdorov je odtujitev finančnih sredstev v obliki prenakazil na prirejene bančne račune in s tem protipravna prilastitev teh sredstev.  

Ker se trend tovrstnih vdorov nadaljuje tudi v drugi polovici letošnjega leta, policija spet opozarja vse uporabnike e-bančništva na previdno in skrbno ravnanje z računalniško in drugo opremo, prek katere dostopajo do svojih bančnih računov. Opozorilo je še toliko bolj namenjeno podjetjem in podjetnikom, ki imajo lahko v določenem trenutku na računu večje količine denarja, zato je lahko škoda oz. višina odtujenih sredstev še toliko višja.Previdnost je torej potrebna v vseh primerih, ko se od posameznikov, ki uporabljajo računalnike z nameščenim sistemom za elektronsko bančništvo, pričakuje kakršen koli poseg v njihov informacijski sistem, nameščanje datotek neznanega izvora in namena delovanja ali posredovanje podatkov na podlagi kontakta na daljavo preko telefonske komunikacije ali elektronske pošte s strani osebe, katere dejanska identiteta ni preverjena. Še posebej pa je treba skrbno ravnati z varnostno opremo, ki omogoča elektronski dostop do bančnega računa. Pri tem v policiji svetujejo, da se po končani uporabi takoj odjavite iz sistema za elektronsko bančništvo oz. ga deaktivirate in fizično odstranite dodatno varnostno opremo za e-banko iz računalnika, na primer pametno kartico iz čitalca pametnih kartic.

Za pravilno uporabo programske ter strojne računalniške opreme so na vsakem računalniku, na katerem se uporablja e-bančništvo, nujni namestitev in redna uporaba ustreznih programov za protivirusno zaščito, filtriranje sumljive pošte in odstranjevanje vohunskih programov.

Ob zaznavi sumljivih okoliščin uporabnikom svetujejo, da na napadenem računalniku z dostopom do elektronskega bančništva takoj prekinejo povezavo do svetovnega spleta in o tem nemudoma obvestijo policijo ter banko oz. institucijo, ki za uporabnika opravlja storitev elektronskega bančništva.