Črna kronika

Mona Liza iz galerije Louvre ni original?

Karmen Š.
26. 9. 2012, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mnogi verjamejo, da je na sliki Lisa Gherardini del Giocondo, drugi mislijo, da je to avtoportret v ženski verziji Leonarda da Vincija. Tretji pa trdijo, da je slika le ponaredek druge.

O Mona Lizi se je povedalo že res veliko, a vsekakor ne še vse. Verjetno najslavnejša slika v zgodovini likovne umetnosti, je naslikana na les z oljnimi barvami. Da Vinci je začel sliko ustvarjati leta 1503 in zaključil jo je tri ali štiri leta pozneje. Danes je razstavljena v galeriji Louvre v Parizu. Neprecenljiva umetnina je že od nekdaj zbujala veliko vprašanj. Najnovejše pa je 'šokantno' … Je sploh original ali je le kopija slike, ki jo je Leonardo naredil 10 let prej?

 Nova študija pa bi lahko obrnila čisto vse na glavo. Umetnina, ki jo hranijo v Parizu naj bi bila le naslednica originala.

Tik pred prvo svetovno vojno je na dan prišla slika, za katero so vsi mislili, da je ponaredek Da Vincijeve Mona Lize. Sliko je kupila neka švicarska fundacija, ki se je že takoj začela ukvarjati z vprašanjem: je ta slika kopija ali predhodnica nam vsem poznane?

Strokovnjaki iz fundacije Mona Lisa Foundation iz Ženeve so prepričani, da je bila ta slika narejena pred tisto, ki jo hranijo v Louvru. Zagovorniki te teorije naj bi imeli že nekaj trdnih zgodovinskih dokazov, da je Leonardo to sliko, ki jo imenujejo 'portret iz Islewortha' naredil dobrih deset let pred nam vsem poznano.

Leonardo naj bi se torej lotil kar dveh portretov, a le enega je dokončal. Prva slika, ki je nekoliko večja, pa mora še čez razne primerjalne znanstvene teste, ki bodo potrdili ali zavrgli to tezo. Nekateri strokovnjaki so seveda prepričani, da to sploh ne more biti Da Vincijevo delo, med drugim tudi zato, ker je ta 'predhodnica' narejena na platnu, kar je Leonardo le izjemoma počel. 

Od kod ime 'portret iz Isleworhta'? 

Tik pred prvo svetovno vojno je angleški zbiralec umetnin Hugh Blaker odkril sliko v neki meščanski hiši v Somersetu. Blaker je sliko kupil in jo odnesel v svoj studio v Isleworthu, v Londonu. Od tod je slika dobila tudi ime.