Črna kronika

V napadu v kitajski šoli številne žrtve med otroki

STA
21. 9. 2012, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V napadu moškega s sekiro v eni od kitajskih osnovnih šol so danes življenje izgubili trije otroci, več kot deset je bilo ranjenih, poročajo kitajski mediji.

Oblasti so napadalca po incidentu v regiji Guangxi na jugu Kitajske že aretirale in sporočile, da gre za moškega s psihičnimi motnjami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Kitajskem so v zadnjih dveh letih zabeležili več nasilnih napadov na otroke. Med najbolj odmevnimi je bil val petih incidentov leta 2010, ko je umrlo 15 otrok in dva odrasla, več kot 80 je bilo ranjenih. Zaradi napadov so oblasti zaostrile varnostne razmere okoli šol in se zavzele tudi za preučitev vzrokov tovrstnih dejanj.

Kriminal, ki ga spremlja nasilje, je na Kitajskem v zadnjih desetih letih, v času gospodarske rasti in naraščanja razlik med bogatimi in revnimi, v porastu. Raziskave so pokazale tudi naraščanje števila ljudi, ki trpijo za psihičnimi motnjami, kar naj bi bilo povezano tudi s hitrejšim in bolj stresnim načinom življenja.

Kljub temu kitajske oblasti poudarjajo, da je število umorov, za katere je predvidena smrtna kazen, na Kitajskem še vedno nižje kot v zahodnih državah.