Črna kronika

Utonilo najmanj 58 ilegalnih priseljencev

STA
6. 9. 2012, 14.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ob zahodni obali Turčije je danes v neurju potonila manjša ladja, ki je prevažala nezakonite priseljence, namenjene v Evropo.

Pri tem je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 58 ljudi, 46 so jih reševalci uspeli rešiti, poročanje turških medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Večina prebežnikov, ki jih je prevažala manjša ribiška ladja, je po podatkih lokalnih oblasti prišla iz arabskih držav, pretežno iz Sirije in Iraka, kam točno so bili namenjeni, pa ni jasno. Prav tako še ni točno znano, koliko ljudi je 15-metrska ladja sploh prevažala. Po nekaterih ocenah naj bi bili na njej 104 potniki.

Ladja naj bi izplula iz turške vasice Ahmetbeyli, nato pa jo je zajelo neurje, zaradi česar naj bi trčila ob skale in posledično potonila. Kapitan in njegov pomočnik sta med preživelimi, oblasti pa so ju priprle.

Turčija je v zadnjem času postala izhodiščna točka za množice, ki poskušajo nezakonito vstopiti v Zahodno Evropo. Večina jih poskuša po morski poti priti do grških otokov in od tam nadaljevati pot v zahodnoevropske države. Pri tem pogosto pride do nesreč na morju.