Črna kronika

Na Aljaski grizli ubil fotografa

S.R.
27. 8. 2012, 14.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Srečanje z grizlijem v narodnem parku Denali na Aljaski je bilo minuli petek, 24. avgusta usodno za 49-letnega fotografa Richarda White-a.

Policija je namreč v soboto našla truplo, ki so ga pozneje identificirali kot Richarda White-a, 49-letnega fotografa iz San Diega. Fotografije grizlija, ki ga je ubil so našli na njegovem fotoaparatu. Richard naj bi grizlija fotografiral že okoli sedem do osem minut pred napadom, kar pa živali očitno ni bilo všeč.

Richard naj bi bil sodeč po fotografijah z njegovega fotoaparata od medveda oddaljen okoli 45 do 90 metrov. Tiskovna predstavnica narodnega parka Denali Maureen McLaughlin je povedala, da je nesrečni Richard prva žrtev medveda v celotni zgodovini parka, ki sicer obsega slaba dva milijona hektarov. Dodala je še, da pohodnikom svetujejo, naj se medvedom ne približajo na manj kot 250 metrov. Grizlija, ki je ubil fotografa so ustrelili, ko je branil mesto, kjer so se nahajali posmrtni ostanki White-a. Tehtal je kar okoli 300 kilogramov.

Za incident se je sicer izvedelo v petek, ko so trije pohodniki v petek popoldne po lokalnem času ob reki Toklat našli fotoaparat, nahrbtnik in znake bitke, med drugim tudi strgana oblačila in kri. O najdi so poročali čuvajem parka, ki so nato White-a začeli iskati s helikopterjem in letalom. Čuvaji so ocenili, da je medved White-ovo truplo odvlekel dobrih sto metrov proč od kraja napada v bolj odročen predel gozda. Da je bila ogromna žival zares usodna za fotografa so čuvaji določili po tem, ko so pregledali vsebino njegovega želodca, posnetke na fotoaparatu in ostale dokaze.

White je medveda sicer fotografiral med obiranjem grmovja ob bregovih reke Toklat. S fotografij je razvidno tudi, da se medved kar nekaj časa ni zavedal prisotnosti fotografa in ni kazal nobenih znakov razdraženosti.

Richard White je sicer pred napadom že tri dni preživel v divjini. McLaughlinova je še povedala, da so takoj po smrtonosnem napadu do nadaljnjega prepovedali pohode in kampiranje v tem delu parka, za vsak primer pa so s helikopterjem na varno prepeljali tudi tri pohodnike.