Renault Espace

Staro ime za nekaj povsem drugega

Artur Švarc
1. 4. 2023, 17.35
Deli članek:

Renault espace je mrtev, naj živi renault espace! Ime enoprostorske legende zdaj nosi sedemsedežni SUV.

Renault
Renault Espace

Resnična ikona enoprostorcev, ki je od nastanka leta 1984 osrečila številne družine, je bila v resnici Matrina kreacija. Šele četrta generacija 2002 je nastala pod Renaultom. Ta je na trgu zdržala kar 13 let, potem pa ga je zamenjala peta generacija leta 2015, bolj križanec kot pravi enoprostorec. In šestič je espace nekaj povsem drugega – podaljšana verzija australa s sedmimi sedeži in nekaj oblikovnimi spremembami. Če ga primerjamo s predhodnikom, je od njega krajši 14 centimetrov in 215 kilogramov lažji. V dolžino meri 4,72 metra, je pa od australa daljši 21 centimetrov.

Espace bo na voljo s sedmimi ali tudi s samo petimi sedeži. Ob sedmih sedežih je v zadku 159 litrov prtljažnika, pri petih podrtih sedežih pa 777 litrov, ki se s podiranjem druge vrste povečajo na 1818 litrov. Drugod po kabini je še za 39 litrov odlagalnih mest in predalov.

Renault
Renault Espace

Ena od opcij, ki daje poseben čar in spominja na čase enoprostorca, je velikanska panoramska streha, ki meri 1,33 x 0,84 metra. Avto je obut v 19- ali 20-palčna kolesa, odvisno od opreme. Začenja se pri osnovni techno in prek iconica nadaljuje do najvišje stopnje esprit alpine. Tudi najcenejša oprema ima 12,3-palčni zaslon za merilnike in 12-palčni pokončni zaslon za infotainmen, 9,3-palčni prikazovalnik na sprednji šipi pa je za doplačilo. Vsaka vrsta sedežev je deležna dva priključka USB-C, tu je še brezžično polnjenje in dve 12-voltni vtičnici.

Tako kot austral tudi espace ne bo na voljo z dizelskim motorjem, kupci bodo lahko izbirali (in izbrali) le 1,2-litrski turbo motorje v hibridni konfiguraciji s parom dveh elektromotorjev. Bencinski trivaljnik premore 96 kW (130 KM) in 205 Nm navora, glavni elektromotor ima 51 kW, manjši, ki služi tudi kot zaganjalnik in generator, pa 18 kW. Skupna sistemska moč je 147 kW (200 KM). Baterija ima 2 kWh, kar omogoča nekaj malega vožnje in premikov tudi na elektriko, povprečna poraba pa je zapisana pri 4,6 litra. Do stotice avto s polno močjo porabi 8,8 sekunde, končna hitrost je 175 km/h.

Renault
Renault Espace

Tu je tudi Renaultovo štirikolesno krmiljenje 4control, ki je serijsko v srednji in višji ravni opreme, omogoča pa rajdni krog le 10,4 metra. Vozniku je na voljo celo 32 različnih asistenčnih sistemov, nekateri seveda za doplačilo.

Novi espace bo prihajal s trakov v španski Palencii, kjer že izdelujejo australa. Naročila bodo sprejemali od letošnje pomladi, cene pa še niso znane.