Lancia

Po pol stoletja še vedno futuristična umetnina

UP
12. 3. 2023, 19.44
Deli članek:

Lancia stratos HF zero je eden najbolj nenavadnih konceptov iz 70. let prejšnjega stoletja, njegov trenutni lastnik pa ga je pred dnevi po dolgem času pokazal javnosti na dogodku v Švici.

UP
Lancia stratos HF zero

Unikat je Lancia predstavila na avtomobilskem salonu v Torinu leta 1970. V osnovi gre za šasijo karamboliranega reli avtomobila Lancia Fulvia FF1600, predelano z Bertonejevim dizajnom. Karoserija je narejena iz steklenih vlaken, oblikovana pa je v aeronavtičnem stilu, zato deluje futuristično tudi več kot pol stoletja po nastanku.

UP
Lancia stratos HF zero

Pod trikotnim pokrovom motorja je sredinsko nameščen V4-motor s prostornino 1,6 litra in skromnimi 113 konji, a se vseeno ponaša z zavidljivim zvokom. Obiskovalci nedavnega zimskega dogodka v švicarskem St. Moritzu so imeli priložnost edinstveno lancio videti v živo na terenu, saj jo je trenutni lastnik zbudil iz zimskega spanja in jo previdno zapeljal po snežnih stezi.

Podatki o preteklih lastnikih so skopi, znano pa je, da je bil avto leta 2011, leto po tem, ko je doživel obsežno prenovo, prodan na dražbi za 915 tisoč dolarjev.

UP
Lancia stratos HF zero