E-Ray

Legendarna corvette zdaj tudi z elektriko

Artur Švarc
21. 1. 2023, 20.53
Posodobljeno: 21. 1. 2023, 20.53
Deli članek:

E-ray je prvi elektrificirani model legendarnega modela Corvette. Sicer le z drobno pomočjo elektronov, pa vendarle.

Chevrolet
E-ray bo v prodajne salone prišel konec leta, osnovni LZ1 bo Američane stal 104 dolarske tisočake, še sedem več pa brezstrešna različica.

Brez skrbi, oznaka E-Ray ne pomeni, da je corvette ostala brez svojih V8-motorjev, le nekaj električne pomoči je dobila. Z elektromotorjem in 6,2-litrskim V8 premore 481 kW (654 KM) moči. Chevy pravi, da je to dovolj, da do 60 milj na uro (96 km/h) potegne v samo 2,5 sekunde. Zato je tudi najhitrejša serijska corvette vseh časov. Za sprint na četrt milje gre 10,5 sekunde časa, dosežena hitrost pa je 209 km/h.

Kje je elektrika? Nad sprednjo os je postavljen elektromotor z močjo 120 kW in 165 Nm navora. Baterija je sicer skromna, ima le 1,9 kWh. V načinu Stealth gre avto na elektriko do 72 km/h, Američani pa pravijo, da s tem lahko brez hrupa zapustite svojo sosesko. Bencinski del pogona je že uveljavljeni LT2 6,2-litrski V8 iz različice Stingray s 369 kW in 637 Nm navora. Ni pa le dodatek elektromotorja razlog za posebnost. Napredni sistem vzmetenja Magnetic Ride Control 4,0 je del serijske opreme, prav tako keramične Brembove zavore. Avto je obut v celoletne Michelinove pnevmatike Pilot Sport, ki spredaj merijo 20, zadaj pa 21 palcev. Mogoča je tudi nadgradnja na letno pnevmatiko 4S . 

E-ray je 9,1 centimetra širši od stingraya, ima drugačen nos in bolj izrazite horizontalne elemente, na zadku pa ima odbijač dodatne izstopne reže.

Kupcem bo na voljo 14 zunanjih barv, od tega so tri povsem nove, mogoče pa bo dodati karbonski aerodinamični kit za boljše »prisesanje« k tlom. Avto bo imel prepoznavno modro črto, mogoče bo izbrati črno obarvane izpušne cevi, ob štirih različnih aluminijastih platiščih pa so tu še karbonska. Dodana je tudi nova generacija asistenčne elektronike z ohranjanjem voznega pasu, preprečevanjem naleta in samodejnim zaviranjem v sili.