Mobilna verzija
14:22 20. september 2018

Analiza avtomobilskih barv

Auto Bild Slovenija
Božo Lalić / AUTO BILD Slovenija
0

Analiza barv kaže na to, da bodo trendi tudi v bodoče ostali enaki.

barva3

V Evropi je bilo 78 % novih avtomobilov v letu 2017 belih, črnih in sivih oz. srebrnih. Foto: AUTO BILD Slovenija

BASF Coatings je tudi letos objavil poročilo o avtomobilskih barvah. Ugotavlja, da na globalni ravni še vedno prednjači bela barva vozil, in to ne glede na segment, v katerega spadajo.

barva1

Modra in rdeča sta najbolj zastopani med kromatičnimi barvami. Obstaja več kot 130 odtenkov modre barve. Foto: AUTO BILD Slovenija

Bela je v letu 2107 ostala prva izbira za nova vozila, in sicer v 40 %. Sicer prevladujejo druge akromatične barve, torej črna, siva in srebrna, med kromatičnimi pa sta najbolj zastopani modra in rdeča, za njima pa še rjava. Ugotovili so tudi, da so manjši avtomobili živahnejših barv.

Trendi za zdaj ostajajo enaki in večjih sprememb se ne pričakuje. 

V Evropi je bilo v letu 2017 78 % novih vozil akromatične barve, ta trend pa se bo nadaljeval še v bodoče. Pri ostalih vodi modra z 10 %. Trenutno je na voljo okoli 130 različnih odtenkov modre barve, ki tudi velja za vodilno na področju raznolikosti.
Akromatične barve so glavna izbira tudi v Severni Ameriki. Tudi med električnimi vozili so najbolj priljubljene barve akromatične, pri čemer nekoliko prednjačita siva in srebrna. Sicer pa tudi v Severni Ameriki med kromatičnimi barvami vodita modra in rdeča.

barva2

Bela prednjači ne glede na segment vozila. Več živahnih barv je pri manjših avtomobilih. Foto: AUTO BILD Slovenija

V Aziji je 49 % novih vozil belih, saj se bela povezuje s podobo čistosti. Vse bolj priljubljeni so rjavi barvni odtenki, še posebej za SUV-je srednje velikosti.

Značke: barve , lak , trend

Vaš prispevek