Avto-moto

Tudi Francozi z okoljsko cono

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
16. 11. 2012, 07.44
Posodobljeno: 16. 11. 2012, 07.59
Deli članek:

Župan mesta Pariz je podal predlog za zaprtje mestnih vrat avtomobilom starejšim od 17 let.

Župan Pariza želi v mestu ljubezni in romantike očistiti zrak. Bertrand Delanoë je tako v francoski vladi sprožil postopek zapiranja mesta, saj bi se lahko tako izognili kazni evropske komisije za preveliko onesnaženje. Če bo predlog podprt, bo dovoljen dostop do mesta le za osebne avtomobile mlajše od 18 let, vanj pa prav tako ne bodo imela vstopa gospodarska vozila starejša od 18 let in motocikli starejši od 10 let.

Sicer pa je župan Delanoë obljubil, da bodo tisti, ki bodo zamenjali stari avtomobil, smeli tri mesece brezplačno uporabljati električna vozila v programu Auto'Lib (car-sharing program).

Francoska javnost se nad predlogom zgraža, saj bi naj šlo za lov na čarovnice. Predlog je po mnenju javnosti nepošten do družin z nižjimi prihodki in nižjemu sloju prebivalstva. Sicer pa Pierre Chasseray, predstavnik za neprofitno organizacijo, pravi, da je vseh avtomobilov v Franciji starejših od 17 let le 3 %, tako da bi bil vpliv na okolje po izločitvi teh vozil minimalen.

Če bo predlog sprejet, bo pričel veljati v drugi polovici 2014.

Tudi pri nas so podobni postopki že sproženi. Pred kratkim je nova okoljska cona začela veljati v Mariboru, kamor ne smejo vstopati vozila starejša od 15 let. Javnost se na odločitev Mestne občine Maribor ni pretirano odzvala, saj se veliko bolj intenzivno ukvarja s stacionarnimi radarji. Vsekakor je vredno omeniti, da kakšne posebne ugodnosti za posameznike, ki morajo svoja vozila puščati pred pragom Maribora, ni.