Avto-moto

GM predstavil sredinsko zračno blazino

Roman Leskovec / Auto Bild Slovenija
8. 10. 2011, 11.13
Posodobljeno: 8. 10. 2011, 11.29
Deli članek:

Z novo ''čelno sredinsko zračno blazino'' želijo pri General Motors bolje zaščititi potnike pri bočnih trkih. Nova zračna blazina se v primeru nesreče napolni med voznikom in sovoznikom.

Razvili so inovacijo, ki pri bočnih trkih enakomerno zaščiti tako voznika kot sovoznika. Tako imenovana "čelna sredinska varnostna blazina" ima svoje mesto na desni strani voznikovega sedeža in se v primeru nesreče med prednjima sedežema napihne kot zračna žimnica. Na ta način se prepreči trk voznika in sopotnika med sabo. Toda tudi v primeru prevračanja ali pa če je voznik sam v avtu, zagotavlja blazina dragoceno varnost.

Po več kot treh letih razvoja in testiranja novih sredinskih zračnih blazin bo na začetku od sredine leta 2012 na voljo v ameriških modelih kot so Buick Enclave, GMC Acadia in Chevrolet Traverse. S sredinsko zračno blazino se je GM odzval na oceno ameriške varnostne uprave za nacionalne avtoceste (NHTSA). Ta kaže, da so bočne nesreče krive za veliko število smrtnih primerov med potniki - kljub temu, da so pripeti z varnostnim pasom.