Avto-moto

Inovativni rusi

Roman Leskovec / Auto Bild Slovenija
28. 9. 2011, 18.52
Posodobljeno: 28. 9. 2011, 19.17
Deli članek:

Ruski avtomobili načeloma ne slovijo po inovativnosti. Avtomobilska znamka Yo-Auto želi to spremeniti s hibridno študijo, poimenovano ë-concept, ki je premiero doživela na IAA v Frankfurtu.

Znamka Yo-Auto je na preteklih salonih v Frankfurtu in Minsku s konceptom ë dokazala, s kakšnimi izdelki se želi modernizirati ruska avtomobilska industrija. Mimogrede izhaja črka ë iz cirilice in se izgovori kot ''yo''.

Optično študija izstopa predvsem zaradi svoje aerodinamike ter posebnih vrat, ki se odpirajo oz. bolje rečeno zdrsnejo navzgor. Bolj realistično pa deluje sam pogonski sklop. 4,2 metra dolgo študijo poganja kombinacija elektro agregata ter motorja na plinsko gorivo, ki zmore 45 kW. To zadostuje za 700-kilometrski doseg, 130 km/h končne hitrosti in porabo 3,5 litra. Namesto baterij se v vozilu nahajajo super kondenzatorji. Ti so lažji in manjši kot baterije, hkrati pa se jih lahko ekstremno hitro napolni. Življenjska doba je skoraj neomejena, edina slabost pa je majhna zaloga energije- ki pa naj bi za hibridna vozila zadostovala. V proizvodnjo naj bi vozilo prišlo v drugi polovici prihidnjega leta, obe razstavljeni vozili pa lahko tudi prednaročite. Cena: od 8.000 do 10.500 evrov.