Avto-moto

Češki svetovljan

Roman Leskovec / Auto Bild Slovenija
5. 9. 2011, 16.21
Posodobljeno: 5. 9. 2011, 17.20
Deli članek:

Škoda bo na IAA 2011 predstavila študijo novega kompaktnega vozila, poimenovanega Mission L, s katerim naj bi osvojila svetovne trge. Napeto vprašanje pa ostaja, ali bo model prišel tudi v Slovenijo?

Pri češki Škodi imajo velike načrte: Do leta 2018 želijo s prodajo 1,5 milijona vozil podvojiti sedanje rezultate. K tem naj bi predvsem pripomogel prodor na močno naraščajoče trge, kot so Kitajska, Rusija in Indija. Zato potrebujejo nov kompaktni avtomobil. S študijo Mission L nam ponujajo predogled na njihov šesti model v celotni ponudbi. Škoda Mission L prihaja v limuzinski obliki, kar tudi ne preseneča, saj so ciljna skupina na Kitajskem in Indiji prav avtomobili s podaljšanim zadkom. Bo pa ta model na voljo tudi v Evropi, kjer se bo velikostno in cenovno uvrščal med Fabio in Octavio. Če pa bo poleg vzhodne Evrope dobavljiv tudi na naših tleh, je zaenkrat še skrivnost.

Ostajajo pa velikostne špekulacije: če vzamemo kot primer njegovega ''brata'' Golfa, bo Mission L dolg okoli 4,3 metra, prtljažni prostor pa bo z volumnom okoli 500 litrov vseeno izpadel zelo velik. Tudi oblika bo ostala zvesta Škodini tradiciji, torej brez posebnih eksperimentov, kljub temu pa resna in elegantna. Znamka iz Mlade Boleslave naj bi zanj zahtevala okoli 13.000 evrov, kar bi bilo primerno tudi za naš trg.