Avto-moto

Razkrit osveženi Exeo

Roman Leskovec / Auto Bild Slovenija
26. 8. 2011, 08.36
Posodobljeno: 26. 8. 2011, 08.55
Deli članek:

Seat Exeo bo z modelnim letom 2012 dobil nov nos - obenem pa bo malenkost varčnejši. Nasplošno pa je osvežitev španca izpadla zelo zmerna.

Ko so pri Seatu leta 2009 predstavili novega Exea, so bili odzivi zelo različni. Ker se pod pločevino skriva tehnika prejšnje generacije Audija A4, so ga nekateri kritiki označevali kot ''prevaro''. Po drugi strani pa se v avtomobilu nahaja preverjena tehnika, zapakirana v moderen dizajn. Na letošnjem sejmu v Frankfurtu pa bodo tega še dodatno začinili: opcijski bi-ksenonski žarometi v tipični Seatovi obliki puščice ga naredijo dinamičnejšega, hkrati pa so mu privoščili drugačno rešetko na sprednji maski, nova 17- in 18-palčna platišča ter zadnje žaromete v LED-tehniki.

V notranjosti je dobil novo oblazinjenje in nov volan. TDI-agregati bodo od sedaj še varčnejši - Exeo z oznako Ecomotive se zadovlji s samo 5,2 litri na 100 kilometrov (Exeo ST: 5,3 l). Kmalu bo sledil še sistem start-stop. Najbolj pričakovane novosti pa so nove kombinacije motorjev in menjalnikov; 2-litrskega TDI s 105 kW lahko sedaj naročimo s 7-stopenjskim avtomatskim menjalnikom Multitronic. Multitronic ima 3 programe vožnje: ''D'' za normalno vožnjo, ''S'' za športno in ''M'' za ročno prestavljanje z ročicami na volanu. Tudi v tej kombinaciji bo poraba z 5,8 litra zelo zmerna. Če se bodo cene kaj spremenile, pa niso razkrili.