Avto-moto

Mali SUV po Mazdino

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
2. 8. 2011, 10.41
Posodobljeno: 2. 8. 2011, 10.45
Deli članek:

Mazda bo v Frankfurtu premierno predstavila novo kompaktno športno terensko vozilo CX-5.

Športna in dinamična nova Mazda CX-5, bo na posameznih svetovnih trgih na voljo od pričetka leta 2012. CX-5 po obljubah Mazde odlikuje natančnost in odzivnost, visoko zmogljive vozne lastnosti, izjemna prijaznost okolju in varnost. Mazdin novi model temelji na tehnologiji SKYACTIV, ki vključuje novo generacijo karoserije, podvozja, bencinskih in dizelskih motorjev ter ročnih in samodejnih menjalnikov.

Ponudba pogonskih agregatov za evropski trg obsega dvolitrski bencinski motor SKYACTIV-G in 2,2-litrski dizelski motor SKYACTIV-D, na voljo v standardni in visoki različici moči. Oba motorja odlikuje rekordno kompresijsko razmerje 14:1, ki daje idealno učinkovitost. Mazdin cilj razvoja je bil doseči izjemne okoljevarstvene lastnosti v segmentu športnih terenskih vozil z izpusti ogljikovega dioksida, ki ne bodo presegli 120 gramov na kilometer pri 2.2-litrskem dizelskem motorju*. 

Mazda CX-5 je prvi model serijske proizvodnje z novim oblikovalskim jezikom ‘KODO – Duša gibanja’, ki je bil predstavljen v konceptnih vozilih Mazda SHINARI in Mazda MINAGI. Edinstveno novo oblikovanje ‘KODO’ odlikuje novi prednji del z drznim družinskim obrazom in dinamičnim slogom, ki izraža močno vitalnost in agilnost.  

Na frankfurtskem predstavitvenem odru se bo Mazdi CX-5 pridružila še prenovljena Mazda3 z nižjimi izpusti škodljivih plinov, bolj športnim videzom, stabilno vozno dinamiko, osveženo notranjostjo in zunanjostjo ter višjo kakovostjo materialov.

Z uradnim imenom Internationale Automobil-Ausstellung (IAA) bo letos že 64. Mednarodni avtomobilski salon v Frankfurtu predstavnikom medijev svoja vrata odprl med 13. in 14. septembrom 2011. Salon bo za javnost odprt med 15. in 25. septembrom 2011. Mazdina novinarska konferenca bo potekala v torek, 13. septembra, med 14:15 in 14:30 uro.

* Standardna različica moči pri 2.2-litrskem dizelskem motorju SKYACTIV-D s pogonom na prednji kolesi, ročnim menjalnikom SKYACTIV-MT in sistemom 'i-stop'