Avto-moto

Avtomobil za delo in družino?

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
7. 7. 2011, 19.06
Posodobljeno: 7. 7. 2011, 19.13
Deli članek:

Renault že pred 64. mednarodno avtomobilsko razstavo, ki bo jeseni v Frankfurtu, razkriva svojo najnovejšo oblikovalsko študijo FRENDZY.

Renault predstavlja novo električno vozilo FRENDZY. Na sovoznikovi strani ni srednjega stebrička, so pa klasična in drsna vrata, v katera je vgrajen širok 37-palčen zaslon. To je delovni prostor. Voznikova stran tudi nima srednjega stebrička, ima pa narazen odpirajoča se dvokrilna vrata in predstavlja družinsko okolje. Na obeh straneh, torej v obeh okoljih, je tako zagotovljen lahek dostop za potnike in tovor.

Oblikovalec zunanjosti Deyan Denkov: "Asimetrična zasnova je bila najbolj logična pot, da dvojna vloga in dvojna uporabnost tega avtomobila res prideta do izraza. Že od samega začetka sem se želel odmakniti od uveljavljenega formata lahkih gospodarskih vozil in s tem dokazati, da so lahko tudi bolj čustvena, dinamična in privlačna. Navdih sem dobil z več različnih strani, med drugim tudi pri nenavadno oblikovanih letalih kot sta Airbus Beluga in Antonov 224.”

Med tednom se FRENDZY prilagodi poslovni oziroma delovni rabi, ima velik zunanji zaslon, ki lahko prikazuje uporabna sporočila (na primer "dostava", "vrnem se čez pet minut", način polnjenja oziroma stopnjo napolnjenosti baterije) ali oglasna sporočila – tako na parkirnem mestu kot tudi med vožnjo. Za konec tedna se vozilo preobrazi v družinski avtomobil z udobnim sedežem za sovoznika in veliko klopjo zadaj. Otroci glede na svoje razpoloženje lahko gledajo film ali pa se posvetijo igranju igric, za kar uporabijo na dotik občutljiv zaslon, ki se ga izvleče iz naslona voznikovega sedeža. Lahko tudi rišejo in pišejo na "šolsko" tablo, ki je vgrajena v drsna vrata.

Ob uporabi za delo sta zunanji vzvratni ogledali postavljeni navpično, notranja osvetlitev pa je zelene barve. Za družinsko rabo se ogledali zasukata v vodoraven položaj, notranjost pa je oblita z oranžno svetlobo. Ustrezno obarvane lučke v žarometih in zadnjih lučeh kažejo, v katerem načinu trenutno deluje FRENDZY.

Armaturna plošča je na voznikovi strani oblikovana v duhu futuristične "delovne mize" z videzom stopljene kovine. Zelena svetloba, ki jo izžareva organsko in gladko zasnovana armaturna plošča, ji daje še bolj svež in živahen videz. Ta svetloba označuje delovni način rabe in je skladna z zunanjo osvetlitvijo vozila.

V družinskem načinu rabe se zelena osvetlitev spremeni v oranžno, kar v notranjosti ustvari toplejše vzdušje, obenem pa namiguje na barvo prejšnje oblikovalske študije, torej družini namenjenega prototipa R-Space.

FRENDZY je zahvaljujoč ergonomičnosti voznikovega prostora v kombinaciji s tabličnim računalnikom BlackBerry® PlayBook™ pravi interaktiven in povezljiv delovni pripomoček. Tablični računalnik, ki ga je nedavno predstavilo podjetje Research In Motion (RIM), je vključen v armaturno ploščo in udejanja zamisel premične pisarne. BlackBerry PlayBook je kompakten (130 x 194 x 10 mm) in zato pristno prenosen, ima 7-palčen na dotik občutljiv zaslon, težak je le 425 gramov, a vendar ponuja odlične zmogljivosti, brskanje po spletu brez omejitev in s podporo Adobe® Flash®, večpredstavnost visoke ločljivosti (HD), napredne varnostne funkcije in takojšnjo pripravljenost za poslovno rabo.

BlackBerry PlayBook uporabnikom zagotavlja učinkovitost in brezkompromisno mobilnost njihovega delovnega mesta. Zaradi tega je še posebej primeren za krajevne dostave in obrtnike, katerim služi kot pravi delovni pripomoček tako znotraj kot zunaj vozila.

Tabličnik se priklopi na osrednjo konzolo in tako zagotavlja idealno ergonomičnost upravljanja med vožnjo. Takoj po priklopu postane sestavni del avtomobila in se prilagodi Renaultovemu okolju. Delo z njim je seveda možno nadaljevati tudi po odklopu iz vozila, pri čemer so seveda na voljo vse priznane funkcije tabličnikov BlackBerry PlayBook.

Naprava ima pomembno vlogo tudi pri prilagajanju vozila in upravljanja z njim uporabniku, saj med vožnjo in postanki – bodisi v službene ali zasebne namene – krmili zunanji zaslon in na njem prikazuje na primer slike življenja z vozilom brez izpusta (Z.E.), ogled filma, itn.

Senzorji, ki so vgrajeni v prag vsakih vrat, beležijo nakladanje in razkladanje ovojev z mikrovezji RFID (Radio Frequency IDentification), ki imajo shranjene ključne podatke, na primer naslov za dostavo, težo in mere ovoja. To uporabniku zagotavlja samodejno in sprotno vodenje popisa blaga, ki ga prevaža s seboj. Poleg tega lahko trgovski potniki na podlagi teh podatkov samodejno izračunajo ali preračunajo svoje poti.

Mere (mm)

dolžina

4.091

širina

1.872 (brez zunanjih ogledal)

2.172 (z zunanjima ogledaloma)

višina

1.743

odmik od tal (pod obremenitvijo)

200

medosna razdalja

2.691

kolotek spredaj

1.640

kolotek zadaj

1.640

največja prostornina prtljažnika (l)

2.250

Tehnični podatki

motor

elektromotor

moč (kW / KM)

44 / 60

izpust CO2 (g/km)

0

baterija

litij - ionska

največji navor (Nm)

226

največja hitrost (km/h)

130

prenos moči

neposreden z vzvratno

pnevmatike

Concept 205/45 R19

teža praznega avtomobila (kg)

1.420

Partnerji

izdelava karoserije

ProtoStyle

pnevmatike

Michelin

komunikacijski vmesnik

Research In Motion (RIM)

svetila

Gaggione

zvok

IRCAM