Avto-moto

Na Vranskem zadišalo po inovativnosti, ne le »vročih gumah«

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
2. 6. 2011, 12.02
Posodobljeno: 2. 6. 2011, 12.05
Deli članek:

Goodyear je na Vranskem organiziral dogodek, kjer je na ogled postavilo najnovejše in najbolj vroče proizvode, ki jih odlikujeta pionirski in inovativni duh, med njimi tudi prvo avtomobilsko pnevmatiko, lunarno pnevmatiko in pnevmatiko iz biološko razgradljivega izoprena.

Namen dogodka je bil, da gostje z vožnjo preizkusijo najnovejše pnevmatike Goodyear in jih primerjajo s predhodnicami kakor tudi s konkurenčnimi pnevmatikami. Na poligonu sta bila predstavljena tudi dva nova izdelka. Nova letna pnevmatika Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2, ki omogoča vrhunske zmogljivosti za velike športne limuzine, športne avtomobile in kupeje ter nova zimska pnevmatika Goodyear UltraGrip 8, ki je izpopolnjena naslednica večkratne dobitnice nagrad pnevmatike UltraGrip 7+.

Obe pnevmatiki so tudi že temeljito preizkusili v neodvisni organizaciji za testiranje TÜV SÜD Automotive.

Eagle F1 Asymmetric 2 je dosegla 3 metre krajšo zavorno pot na mokrih cestah od povprečja, ki so ga dosegle tri glavne konkurenčne pnevmatike, s katerimi so jo primerjali. Pnevmatika se je dobro odrezala tudi na testih zaviranja in vodljivosti na suhi podlagi, saj se je ustavila 2 metra prej od povprečne zavorne poti treh glavnih tekmic. UltraGrip 8 pa je glede na povprečno zmogljivost dveh vodilnih konkurenčnih pnevmatik dosegla 1 meter krajšo zavorno pot.

Gostje so bili na dogodku deležni tudi ekskluzivne predstavitve proizvodov, ki so pomembni mejniki v industriji pnevmatik:

  • Prva avtomobilska pnevmatika: Razstavljena je bila prva standardna avtomobilska pnevmatika, ki jo je Goodyear ustvaril že leta 1900. Leto kasneje pa je Henry Ford prav z Goodyear pnevmatikami zmagal na svoji prvi avtomobilski tekmi. V znak hvaležnosti in zvestobi je Ford leta 1908 naročil 1200 Goodyear pnevmatik in s tem približal avtomobilsko industrijo voznikom s povprečnim dohodkom.
  • Lunarna pnevmatika: Navdušenci nad vesoljem so si ogledali lunarno pnevmatiko, ki je leta 1970 spremljala prvi stik človeka z Luno in posadki misije Apollo omogočila varen pristanek ter povratek nazaj na Zemljo. Leta 2009 pa je Goodyearova »vesoljska« ekipa razvila še zmogljivejšo brezzračno pnevmatiko »Spring Tire«, s katero opremljajo novodobna vozila na Luni.
  • Pnevmatika s tehnologijo Biolsoprene: Okoljevarstveni vozniki so si lahko ogledali pnevmatike, ki so prve na svetu izdelane iz biološko razgradljivega izoprena (t.i. Biolsoprene). Prav razvoj biološkega izoprena bi lahko z uporabo obnovljivih surovin v dobavni verigi pripomogel k zmanjšanju vpliva industrije na okolje in zmanjšal odvisnost Goodyear-a od naftnih derivatov.