Avto-moto

Chevy se vrača na Indy500

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
22. 5. 2011, 08.08
Posodobljeno: 22. 5. 2011, 08.13
Deli članek:

Sto let za prvim nastopom Arthurja Chevroleta na dirki Indianapolis 500, bo camaro SS odpeljal uvodni krog na dirki.

30. maja 1911 je Arthur Chevrolet nastopil na prvi dirki Indianapolis 500. Sto let kasneje bo Chevrolet Camaro SS Convertible odpeljal uvodni krog na dirki Indianapolis 500, saj izdelovalec avtomobilov in znamenita dirka skupaj praznujeta stoletnico. S tem nastopom bo Chevrolet začel odštevanje do vrnitve v tekmovanje IndyCar prihodnje leto.

»Preden je Chevrolet postal avtomobilska znamka, so se Luis Chevrolet in njegova brata uveljavili kot vozniki dirkalnih avtomobilov,« je povedal Jim Campbell, podpredsednik družbe GM za športna vozila in avtomobilske športe. »Tudi po ustanovitvi družbe Chevrolet so Louis in njegova brata nadaljevali z dirkanjem na dirki Indy ter tako ustvarili eno najznamenitejših vezi v avtomobilskem športu.«

Leta 1909 je Fisher začel v bližini Indianapolisa graditi z opeko tlakovano dirkalno stezo, Louis Chevrolet pa se je z nastopanjem v dirkalnem moštvu Buick, ki ga je vodil Billy Durant, uveljavil po vsej državi.

Durant, ki ga je navdušilo Louisovo tehnično znanje, je Chevroleta povabil k sodelovanju pri izdelavi avtomobilov, med katerimi je bil tudi nov model, ki sta ga poimenovala Chevrolet. Kmalu po tem si je Luis privoščil oddih in bratu Arthurju pomagal pri pripravi avtomobila Buick za prvo 500 milj dolgo dirko na dirkališču Indianapolis Motor Speedway.

30. maja 1911 je Arthur Chevrolet na prvi dirki Indianapolis 500 odpeljal trideset krogov, nato pa odstopil zaradi tehničnih težav. 3. novembra 1911 sta Louis Chevrolet in Billy Durant v Detroitu ustanovila družbo Chevrolet Motor Car Co.

Več o camaru SS si lahko preberete v naslednji izdaji revije AUTO BILD Slovenija.