Avto-moto

Subarujev mali enoprostornik

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
19. 5. 2011, 13.09
Posodobljeno: 19. 5. 2011, 13.11
Deli članek:

Subaru izbira nova pota. Trezia je kloniran verso-S, rezultat pa je navdušujoč. Mali enoprostornik je mehak, nudi veliko prostora in porabi malo goriva.

Zagon novega produkta v času krize nikoli ni enostaven. Trezia je tako padla ravno v čas potresa na Japonskem, ki je prizadel tudi tovarno, v kateri jo izdelujejo. Prve pošiljke majhnega verso-S klona, so kljub temu prispele v Evropo. Tega smo veseli, kajti malček ima veliko dobrih lastnosti. Visok položaj sedenja in dobra preglednost sta le dve izmed njih. Zraven seveda moramo prišteti še veliko prostora za potnike, jasen kokpit, manjši delež na otip prijetne plastike na armaturni plošči, enostavnost upravljanja.

Trezia ima enak motor in menjalnik kot toyota, kar pa ni pod vsakim pogojem prednost. Pri nas bo na voljo le z 1,33-litrskim (73 kW) bencinskim motorjem. Motor sicer ni ravno najbolj temperamenten, a porabi le 5,5 litrov goriva, kar bo razveseljevalo lastnike vozila. Zaradi šeste prestave pa tudi na avtocesti ne bo preveč glasen. Zvočna kulisa postane nekoliko neprijetna le, ko motor zaganjamo v višje vrtljaje. Po zadnjih informacijah bi naj bil na voljo tudi s start-stop sistemom, a le za doplačilo.

Trezia je vzmetena mehko, tako da je tudi nagibanja precej, a nepravilnosti brez težav odpravlja. Volan je direkten, ESP pa je serijski.

Trezia je predvsem praktična. Prostora je dovolj, v prtljažnik lahko pospravimo najmanj 363 litrov prtljage. Prtljažnik ima dvojno dno, zgornje dno pa se lahko postavi na isto višino kot je nakladalni rob, kar bo olajšalo nalaganje prtljage. Ko podremo naslone dobimo kar 1.388 litrov prtljažne prostornine.

Sicer bo opremljen s klimatsko napravo, audio-sistemom, električno nastavljivimi ogledali in stekli spredaj, daljinskim centralnim zaklepanjem in po višini nastavljivim volanom. Poleg tega bo na našem trgu prej kot njegova dvojčica verso-S, kar bi lahko bila tudi morebitna prednost za trezio.

TEHNIČNI PODATKI

Dolžina/višina/širina 3,99/1,70/1,60 m * medosna razdalja 2,55 m * prtljažnik 363/1.388 litrov * 1,33-litrski bencinski motor, 73 kW * 6-stopenjski ročni menjalnik * navor 125 Nm pri 4.000 vrt./min * 0-100 km/h 13,3 s * končna hitrost 170 km/h * poraba 5,5 l/100 km * CO2 127 g/km

Cena: od 15.590,00 EUR